Nuoren huono kunto voi johtaa rajuihin seurauksiin

Huono fyysinen kunto suurentaa keski-ikäisten vaaraa sairastua aivohalvauksiin, mutta sama saattaa koskea myös nuorempia. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan yhteys havaitaan jo kahdeksantoistavuotiailla.

Ruotsalaiset hyödynsivät yli 1,1 miljoonan vuosina 1968-–2005 asepalveluksen suorittaneen kuntotestituloksia. Seuraavien 42 vuoden aikana vajaat 11 000 miestä sairastui aivohalvaukseen.

Tulosten perusteella riski sairastua aivohalvaukseen suureni tasaisesti mitä huonompi aerobinen kunto ja lihaskunto miehellä oli ollut 18-vuotiaana. Heikoiten kuntotesteissä menestyneiden sairastumisriski oli 70 prosenttia suurempi kuin testeissä hyvin pärjänneiden.

Yhteys koski aivoinfarkteja, aivoverenvuodosta johtuvia aivohalvauksia sekä lukinkalvonalaisia verenvuotoja. Tarkemmassa analyysissa aivohalvausriski liittyi vain heikkoon aerobiseen kuntoon, muttei lihaskuntoon.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest