Nuoruuden ylipainolla rankkoja seurauksia

Varhaisaikuisena ylipainoiset sairastuivat sepelvaltimotautiin ja syöpään todennäköisemmin kuin normaalipainoiset. Myös heidän kuolleisuutensa oli suurempaa ja vuoteen 2010 mennessä heistä neljännes useampi oli kuollut verrattuna normaalipainoisiin.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä ja se perustuu yli 700 000 vuosina 1950–1965 syntyneen ruotsalaismiehen rekisteritietoihin. Miesten painoindeksi mitattiin heidän ollessa keskimäärin 18-vuotiaita. Heitä seurattiin aina vuoteen 2010 saakka.

Yhteydet olivat voimakkaampia mitä enemmän liikakiloja miehellä oli. Verrattuna normaalipainoisiin selvästi lihavien miesten riski kuolla seurannan aikana oli jopa kaksi kertaa suurempi, tulokset osoittavat.

Yhdessä aikaisempien tutkimusten kanssa nyt julkaistut tulokset kannustavat välttämään liikakiloja ja karistamaan ne mahdollisimman aikaisin ennen kuin haitat ehtivät kasaantua. Laihduttaminen saattaa pienentää monien sairauksien vaaraa, vaikka kilot lopulta kertyisivät takaisin.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest