Oliiviöljy ja pähkinät alentavat verenpainetta

Samaa tutkimusaineistoa käyttäen tutkijat ovat jo osoittaneet pähkinöiden ja oliiviöljyn pienentävän sydän- ja verisuonitautien sekä dementian riskiä.

Tutkimukseen osallistui 235 keskimäärin 67-vuotiasta korkeassa sydäntautiriskissä olevaan miestä ja naista. Suuri osa osallistujista poti korkeaa verenpainetta ja sai siihen hoitoa.

Osallistujat jaettiin kolmeen ryhmään, joista kahdessa noudatettiin Välimeren alueen perinteistä ruokavaliota joko oliiviöljyllä tai pähkinöillä ryhditettynä. Kolmas ryhmä sekin söi välimerellisesti, mutta ilman pähkinä- ja öljylisiä.

Vuoden kuluttua tutkimuksen alkamisesta oliiviöljy- ja pähkinäryhmäläisten systolinen verenpaine oli laskenut noin 4 mmHg ja diastolinen verenpaine 2 mmHg enemmän kuin verrokkien. Myös heidän glukoosi- ja kolesterolitasonsa paranivat enemmän kuin verrokeilla.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Hypertension-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest