Nuoruusiän lihavuus saattaa kasvattaa syöpäriskiä

Ylipaino suurentaa suolistosyöpien vaaraa, mutta lihavuuteen liittyvät riskit saattavat alkaa kasaantua jo nuoruudessa, tuore ruotsalaistutkimus osoittaa. Ruotsalaisten tulokset perustuvat 240 000 miehen kutsuntaterveystarkastuksiin.

Kun miehiä seurattiin 35 vuoden ajan, 16–20-vuotiaana ylipainoisten riski sairastua suolistosyöpään oli keski-ikäisenä noin kaksi kertaa suurempi kuin normaalipainoisten. Yhteys voimistui, jos liikakiloja oli kertynyt enemmän.

Samanlainen yhteys havaittiin, kun tutkijat tarkastelivat miesten laskoa eli ns. senkkaa, joka oli mitattu kutsuntatarkastuksessa. Korkea lasko kertoo elimistön tulehdustiloista, jotka voivat liittyä myös suolistosyöpiin.

Ylipaino ja krooniset tulehdustilat on aiemminkin yhdistetty suurentuneeseen suolistosyöpäriskiin. Tutkijat kuitenkin korostavat, että heidän tutkimuksensa ei osoita, että miehet sairastuivat vain ja ainoastaan ylipainon ja korkean laskon takia. Niiden lisäksi moni muukin seikka on voinut vaikuttaa tuloksiin.

Suolistosyövät ovat usein kohtalokkaita, joten tarve niiden ehkäisemiseen on suuri. Suolistosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpä maailmassa.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Gut-lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest