Pähkinöitä päivittäin napostelevat elävät muita pitempään

Päivittäin nautittuna jo muutama gramma pähkinöitä saattaa riittää pidentämään elinikää, tuore hollantilaistutkimus osoittaa. Havainto lisää jo valmiiksi vakuuttavaa näyttöä pähkinöiden terveellisyydestä.

Tutkimuksessa hyödynnettiin yli 120 000 hollantilaisen terveystietoja, joita on kerätty vuodesta 1986 saakka.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot osallistujien ruokavaliosta rekistereistä saatuihin kuolintietoihin, he havaitsivat päivittäin pähkinöitä syövien kuolleisuuden seuranta-aikana alhaisemmaksi kuin muiden. Yhteys havaittiin jo hyvin pienillä pähkinäannoksilla, mutta suurimmillaan vaikutus oli pähkinäannoksen ollessa runsaat 10 grammaa päivässä. Osallistujat olivat 55–69-vuotiaita ja heitä seurattiin vuoteen 1996 saakka.

Sydän- ja verisuonitautikuolleisuuden lisäksi pähkinöiden syöminen liittyi alhaisempaan syöpä- ja hengityssairauskuolleisuuteen. Myös hermostonrappeumasairauksista johtuva kuolleisuus oli heillä vähäisempää.

Pähkinöissä on lukuisia terveellisiä aineksia, mutta tulokset eivät paljasta, mikä tarkalleen selittää pähkinänsyöjien pitemmän eliniän. Mahdollisesti pähkinöiden terveelliset rasvahapot, antioksidantit ja vitamiinit selittävät vaikutuksen. Pähkinöitä päivittäin nauttivat elävät todennäköisesti muutenkin terveellisesti, joten osa pähkinöihin liitetystä hyödystä voi selittyä muilla terveellisillä elintavoilla.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest