Oletko yökukkuja? Tästä syystä se ei kannata!

Yhdysvaltalaistutkijoiden havainnot perustuvat kokeeseen, jossa 225 tervettä 22–50-vuotiasta vapaaehtoista suljettiin 18 päiväksi laboratorioon.

Osa koehenkilöistä nukkui kokeen ajan vain aamuneljän ja kahdeksan välillä eli neljä tuntia yössä. Toinen ryhmä sai nukkua iltakymmenestä aamukahdeksaan. Osallistujille tarjottiin ateriat joka päivä samoihin aikoihin, minkä lisäksi he saivat hakea keittiöstä lisää ruokaa aina halutessaan.

Tutkimus osoitti, että univajeiset ja vasta aamuyöstä nukkumaan menevät söivät selvästi enemmän kuin kymmentuntisia yöunia nukkuvat. Lisäkalorit syötiin myöhään illalla ja yöllä ja tuolloin syöty ruoka oli myös rasvaisempaa kuin päiväsaikaan nautittu.

Univaje on aiemminkin yhdistetty painonnousuun, mutta tutkijat yllättyivät havaittuaan näin selvän muutoksen lyhyessä laboratoriokokeessaan. Miesten paino nousi enemmän kuin naisten. Myös afrikkalaisperäiset koehenkilöt lihoivat enemmän kuin europpalaista alkuperää olevat.

Havainnot julkaistiin tieteellisessä Sleep-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest