Verenpaine ja kolesteroli avain sydänriskien puolittamiseen

Perinteiset ja hyvin tunnetut riskitekijät ovat edelleen tärkeitä sydänoireiden ehkäisyssä, tuore yhdysvaltalaistutkimus vahvistaa. Tutkimuksen mukaan ehkä jopa puolet sydän- ja verisuonitaudeista jäisi kehittymättä, jos riskipotilaiden verenpaine ja kolesterolitasot olisivat kunnossa.

Circulation-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 17 000 yhdysvaltalaisen terveystietoihin vuosilta 1988–1994, 1999–2004 ja 2005–2010. Tiedot kerättiin osana suurta terveystutkimusta.

Tulostensa ja aiempien tulosten pohjalta tutkijat uskovat, että riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ainakin puolittuu, jos korkea verenpaine ja kolesterolitasot saadaan laskemaan. Kuitenkin vain noin kolmannes potilaista saavuttaa tämän tavoitteen.

Verenpaine- ja kolesterolilääkitykset auttaisivat heidän mukaansa etenkin iäkkäitä potilaita sekä diabetesta sairastavia ja sydänsairauksiin jo sairastuneita. Monien tilanne voisi parantua jo käymällä lääkärissä kahdesti vuodessa, tutkijat kirjoittavat.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest