Pidennä elinikääsi tällä ruokavaliolla – vaikuttaa kromosomeihin

Kromosomien päistä löytyvät telomeerit ja niiden lyhentyminen kertovat solujen ikääntymisestä – mitä lyhyempiä ne ovat, sitä vanhempi ihminen biologisesti on. Harvardin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan telomeerien lyhentymistahtia voi kuitenkin hidastaa noudattamalla terveellistä ja monipuolista ruokavaliota.

British Medical Journalin julkaisema tutkimus perustuu 4 700 terveen naisen telomeerimittauksiin ja ruokavaliotietoihin. Naiset olivat 42–70-vuotiaita.

Ruokavalion terveellisyyttä arvioitiin sen välimerellisyydellä eli sillä, miten lähellä ruokavalio oli perinteistä Välimeren alueen terveelliseksi tiedettyä ruokavaliota. Tällaista ruokavaliota noudattavat syövät runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja, käyttävät kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja.

Kun ruokavalio- ja telomeeritiedot yhdistettiin, telomeerit havaittiin keskimäärin sitä pitemmiksi mitä välimerellisemmin henkilö söi. Ero eniten ja vähiten välimerellisesti syövien telomeerien pituuksissa vastasi lyhentymistä, joka tavallisesti tapahtuu noin viiden vuoden aikana. Samanlainen ero havaitaan mm. tupakoivilla ja savuttomilla.

Telomeerit lyhentyvät aina solun jakautuessa, mutta myös monet sairaudet ja elintavat vaikuttavat niiden pituuteen. Telomeerien pituus myös vaihtelee luonnostaan yksilöiden välillä, joten tuloksia kannattaa tulkita varoen. Ruokavalio ja ruoan sisältämät antioksidantit saattavat silti hyvinkin vaikuttaa prosessiin esimerkiksi vähentämällä elimistön oksidatiivista stressiä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest