Äidin lihavuus lisää lapsikuolleisuutta

Tuoreen tutkimuksen mukaan äidin runsas ylipaino lisää lapsikuolleisuutta. Myös vähäisempi ylipainoisuus liittyy suurempaan kuolleisuuteen, mutta vaikutus on vaatimattomampi. British Medical Journalin julkaisemat tulokset perustuvat 1,9 miljoonan ruotsalaisen rekisteritietoihin, ja niiden perusteella lihavuuteen liittyvät riskit koskevat etenkin täysiaikaisena syntyviä vauvoja, mutta huomattava lihavuus lisää myös ennenaikaisena syntyneiden kuolleisuutta.

Verrattuna normaalipainoisten äitien lapsiin erittäin lihavan äidin lapsen riski menehtyä alle kuukauden ikäisenä oli kaksinkertainen. Kun normaalipainoisten lapsista menehtyi vain 24 kymmenestätuhannesta, erittäin lihavien lapsista menehtyi 58 kymmenestätuhannesta.

Suuri osa äidin lihavuuteen liittyvästä lapsikuolleisuudesta johtui rakenteellisista poikkeavuuksista, hapenpuutteesta ja ennenaikaisuudesta. Tässä tutkimuksessa lapsikuolleisuus oli suurinta naisilla, joiden painoindeksi oli yli 35 ja etenkin yli 40, mikä luokitellaan vaikeaksi tai sairaalloiseksi lihavuudeksi. Painoindeksi 35 tarkoittaa 170-senttimetriselle vähintään 100 kiloa ja painoindeksi 40 vähintään 116 kiloa.

Äidin lihavuus lisää monia raskausongelmia, mm. raskausdiabetesta ja pre-eklampsiaa eli raskausmyrkytyksiä, jotka voivat vaarantaa äidin lisäksi myös sikiön terveyden.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest