Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä, ja se perustuu lähes kolmentuhannen 6–19-vuotiaan lapsen ja nuoren terveystietoihin. Osana tutkimusta heiltä kerättiin virtsanäytteet, joista mitattiin bisfenoli A:n (BPA) pitoisuus. Keskimäärin pitoisuus oli 2,8 ng/ml.

Kun tutkijat ryhmittelivät lapset neljään ryhmään BPA-pitoisuuden perusteella, he havaitsivat ylipainoisuuden selvästi yleisemmäksi suurten pitoisuuksien ryhmissä. Pienimmän pitoisuuden ryhmäläisistä vain joka kymmenes oli ylipainoinen, mutta muissa ryhmissä ylipainoisia oli viidennes eli noin kaksi kertaa enemmän. Tämä yhteys säilyi senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin lukuisia elintapa- ja muita tekijöitä, jotka olisivat voineet selittää havainnot.

Tulokset viittaavat siihen, että BPA:n ja lasten lihavuuden välillä on yhteys, mutta se ei automaattisesti tarkoita, että BPA lihottaa lapsia. On esimerkiksi mahdollista, että lihavat lapset syövät enemmän purkki- ja valmisruokia ja juovat enemmän limuja, joiden pakkauksissa on BPA:ta. On myös mahdollisesta, että BPA varastoituu ylipainoisten rasvakudokseen ja vapautuessaan nostaa kemikaalin pitoisuuksia virtsassa.

Bisfenoli A:ta (BPA) käytetään polykarbonaattimuovien ja epoksipinnoitteiden raaka-aineena. Metallisäilykkeiden sisäpinnotteiden lisäksi sitä on monissa muovipakkauksissa. Tuttipulloista BPA kiellettiin vuonna 2011.

Uutispalvelu Duodecim

Julkaistu 21.9.2012. Copyright Duodecim 2012. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tykkää Keventäjistä Facebookissa!

Muovipulloissa ja säilyketölkeissä käytettävä bisfenoli A -kemikaali voi liittyä lasten ja nuorten lihavuuteen, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Kemikaali on myös liitetty sydäntautien, syöpien ja diabeteksen riskiin.

Lue lisää

Korkea verenpaine saattaa ennakoida diabetesta Aikuistyypin diabetes saattaa kehittyä tavallista helpommin henkilöille, joiden verenpaine on korkea. Riski suurenee tasaisesti mitä korkeampi verenpa...
Helli aivojasi tällä ruokavaliolla – muista pähkin... Välimeren ruokavalio voi parantaa kognitiivisia taitoja vanhemmilla henkilöillä, esittää espanjalaistutkimus.Tuoreen tutkimuksen mukaan Välimeren ruok...
Ruoan vaaralliset rasvahapot yhä ongelma Euroopass... Eurooppalaiset kuluttajat altistuvat yhä liian suurille määrille transrasvahappoja, vaikka tilanne onkin parantunut viime vuosina. Suomalaisissa elint...
Terveellinen ateria viidessä minuutissa? Näin onni... Kotona kokkaaminen voi onnistua jopa viidessä minuutissa. Poimi talteen Women’s Healthin vinkit terveellisen aterian laittamiseen.Tulet töistä kotiin,...