Säilykepurkkien kemikaaleista paljastui haitallisia sivuvaikutuksia

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä, ja se perustuu lähes kolmentuhannen 6–19-vuotiaan lapsen ja nuoren terveystietoihin. Osana tutkimusta heiltä kerättiin virtsanäytteet, joista mitattiin bisfenoli A:n (BPA) pitoisuus. Keskimäärin pitoisuus oli 2,8 ng/ml.

Kun tutkijat ryhmittelivät lapset neljään ryhmään BPA-pitoisuuden perusteella, he havaitsivat ylipainoisuuden selvästi yleisemmäksi suurten pitoisuuksien ryhmissä. Pienimmän pitoisuuden ryhmäläisistä vain joka kymmenes oli ylipainoinen, mutta muissa ryhmissä ylipainoisia oli viidennes eli noin kaksi kertaa enemmän. Tämä yhteys säilyi senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin lukuisia elintapa- ja muita tekijöitä, jotka olisivat voineet selittää havainnot.

Tulokset viittaavat siihen, että BPA:n ja lasten lihavuuden välillä on yhteys, mutta se ei automaattisesti tarkoita, että BPA lihottaa lapsia. On esimerkiksi mahdollista, että lihavat lapset syövät enemmän purkki- ja valmisruokia ja juovat enemmän limuja, joiden pakkauksissa on BPA:ta. On myös mahdollisesta, että BPA varastoituu ylipainoisten rasvakudokseen ja vapautuessaan nostaa kemikaalin pitoisuuksia virtsassa.

Bisfenoli A:ta (BPA) käytetään polykarbonaattimuovien ja epoksipinnoitteiden raaka-aineena. Metallisäilykkeiden sisäpinnotteiden lisäksi sitä on monissa muovipakkauksissa. Tuttipulloista BPA kiellettiin vuonna 2011.

Uutispalvelu Duodecim

Julkaistu 21.9.2012. Copyright Duodecim 2012. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tykkää Keventäjistä Facebookissa!

Muovipulloissa ja säilyketölkeissä käytettävä bisfenoli A -kemikaali voi liittyä lasten ja nuorten lihavuuteen, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Kemikaali on myös liitetty sydäntautien, syöpien ja diabeteksen riskiin.

Lue lisää

Ruoan vaaralliset rasvahapot yhä ongelma Euroopass... Eurooppalaiset kuluttajat altistuvat yhä liian suurille määrille transrasvahappoja, vaikka tilanne onkin parantunut viime vuosina. Suomalaisissa elint...
Sitruunavesikö estää flunssan? Älä haksahda väärii... Sosiaalisessa mediassa pyörii paljon terveysväittämiä, joilla ei ole totuuspohjaa. Älä usko väitteisiin, jotka eivät olekaan totta. Askarruttavatko te...
Suomalaisilla jodinpuutetta – uusi suositus voimaa... Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) FINRISKI-tutkimukset paljastavat, että suomalaisten tulisi saada ravinnostaan enemmän ihmiselle välttämätönt...
Kalan syöminen ehkäisee masennusta – syöthän riitt... Runsas kalan syöminen voi auttaa ehkäisemään masennusta, osoittaa Journal of Epidemiology & Community Healthissa julkaistu tutkimus.Tuoreen tutkimukse...

Kirjoita haku ja paina Enteriä