Sokeroidut juomat lisäävät sydänriskitekijöitä jo parissa viikossa

Lisättyä sokeria sisältävät virvoitusjuomat ja mehut voivat tuoreen tutkimuksen mukaan suurentaa sydäntautiriskiä jo muutamassa viikossa. Lisätty sokeri vaikuttaa etenkin kolesterolipitoisuuksiin, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Tulokset perustuvat kokeeseen, jossa 85 aikuista joi makeutettuja juomia päivittäin kahden viikon ajan. Verrokkiryhmän juomat makeutettiin keinotekoisesti aspartaamilla ja muiden ryhmien juomat maissisiirapilla, josta sai 10, 18 tai 25 prosenttia päivittäisestä energian saannista. Terveyden kannalta sokerin saannin olisi hyvä jäädä alle 10 prosenttiin päivittäisestä energian saannista.

Tutkimus osoitti, että verrattuna tutkimusta edeltäviin mittauksiin kahden viikon sokerijuomakuuri vaikutti laajalti osallistujien veren rasva-arvoihin ja yhteydet voimistuivat mitä enemmän sokeria osallistujat juomistaan saivat. Etenkin triglyseridi- ja LDL-kolesterolipitoisuudet suurentuivat ja tämä havaittiin mittauksissa ennen ruokailua ja paaston jälkeen. Myös sydänriskeihin viittaavat apolipoproteiinipitoisuudet suurentuivat ja virtsahappojen eritys lisääntyi.

Tutkimuksen tulokset vahvistavat näyttöä lisättyä sokeria sisältävien juomien ja ruokien haitallisuudesta ja mahdollisesta osuudesta sydän- ja verisuonitautien synnyssä. Aiemmissa tutkimuksissa runsas sokeroitujen elintarvikkeiden käyttö on yhdistetty myös sydäntautikuolemiin.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest