Vähäinen suolan saanti hyväksi epäilyistä huolimatta

Liika suolan syöminen nostaa verenpainetta ja sitä kautta altistaa monille sairauksille, mutta tutkijat ovat olleet erimielisiä siitä estääkö voimakas suolan käytön vähentäminen sydänoireita suoraan. Joissain tutkimuksissa vähäinen suolan saanti on yhdistetty jopa sydänriskeihin, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella pelko on ollut turha.

Circulation-lehdessä julkaistut tulokset vahvistavat sydän- ja verisuonitautioireiden riskin pienenevän tasaisesti suolan saannin laskiessa. Tutkimukset, joissa vähäinen suolan saanti liitettiin sydänoireisiin, olivat laadullisesti heikompia kuin nyt tehty, tutkijat kirjoittavat. Nyt tehdyssä tutkimuksessa suolan eli natriumin vuorokausipitoisuus virtsassa mitattiin useita kertoja.

Ihmiskeho tarvitsee natriumkloridia eli ruokasuolaa vain 1,5–2,0 grammaa päivässä, mutta suomalaiset syövät sitä keskimäärin 8–10 grammaa vuorokaudessa. Päivittäinen saanti olisi suositusten mukaan hyvä pitää alle 5 grammassa. Suuri osa suolasta saadaan ns. piilosuolana elintarvikkeista kuten leivästä, juustoista ja valmisruoista.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest