Syötkö liikaa suolaa? Näin se vaikuttaa kehoosi

Liiallisella suolansaannilla on useita huonoja terveysvaikutuksia. Terveyden kannalta järkevintä onkin vähentää suolankäyttöä ja totutella vähäsuolaisempaan ruokaan.

Turvotus

Liika suola näkyy kehossa turvotuksena, ja esimerkiksi sormukset ja sukat saattavat kiristää runsassuolaisen aterian jälkeen.

Verenpaineen nousu

British Medical Journalissa vuonna 2011 julkaistu tutkimus osoitti, että suolalla ja verenpaineella on suora yhteys toisiinsa, ja suolan vähentäminen ruokavaliosta alensi tutkittavien verenpainetta. Saman tutkimuksen mukaan korkea verenpaine johti suurempaan aivohalvauksen riskiin.

Suolanhimo kasvaa entisestään

Makunystyrät tottuvat suolaiseen ruokaan, eikä suolainen ajan kuluessa maistu enää niin suolaiselta kuin aluksi. Suolaiseen ruokaan tottunut käyttääkin suolaa helposti yhä enemmän ja enemmän. Suolaisesta kannattaa opetella pois, myös vähäsuolaiseen ruokaan on mahdollista tottua.

Munuaiset rasittuvat

Korkea verenpaine rasittaa munuaisia. Vuonna 2013 julkaistun tutkimuksen mukaan munuaissairauksista kärsivät voivat paremmin, kun suolansaantia alennettiin. Suolan vähentämisellä on siis hyviä vaikutuksia myös munuaisten toimintaan.

Kognitiiviset taidot heikkenevät

Verenpaineen nousu saattaa johtaa myös ongelmiin aivoissa. Vuonna 2011 Neurobiology of Agingissa julkaistu tutkimus osoitti, että runsassuolainen ruokavalio voi heikentää vanhusten kognitiivisia taitoja.

Sydän- ja verisuonitautien riski kasvaa

Runsaalla suolansaannilla on suora yhteys sydän- ja verisuonisairauksiin, osoitti vuonna 2009 British Medical Journalissa julkaistu tutkimus. Heinäkuussa 2014 julkaistu tutkimus puolestaan osoitti, että runsas suolansaanti voi jopa tuplata sydän- ja verisuonitautien riskin diabeetikoilla.

Lähde: Womenshealthmagazine

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest