Runsas television katselu liitoksissa yksittäisten syöpien vaaraan

Passiivinen elämäntapa voi lisätä eräiden syöpien riskiä. Tämä käy ilmi Journal of the National Cancer Institute -lehdessä julkaistusta katsauksesta, jossa analysoitiin uudelleen 43 syövän ja passiivisen elämäntavan yhteyttä kartoittanutta tutkimusta. Yhteensä tutkimukset kattoivat lähes 70 000 syöpätapausta.

Tulokset osoittivat televisiota eniten katsovien sairastuvan paksusuolen syöpään jopa puolet todennäköisemmin kuin vähiten katsovien. Runsas television katselu lisäsi myös kohtusyövän riskiä yli 60 prosenttia.

Tutkijat laskivat, että jokainen kahden tunnin lisäys television katsomisessa lisäsi paksusuolensyövän riskiä 8 prosenttia ja kohtusyövän riskiä 10 prosenttia. Myös fyysisesti muuten passiivinen vapaa-aika sekä runsaasti istumista sisältävä työ liittyivät suurentuneeseen paksusuolen ja kohtusyövän riskiin. Lisäksi passiivinen elämäntapa lisäsi keuhkosyövän todennäköisyyttä noin neljänneksellä.

Passiiviset elämäntavat eivät liittyneet rintasyöpään, eturauhassyöpään, munasarjasyöpään, munuaissyöpään, peräsuolen ja vatsan syöpiin, kivessyöpään tai Non-Hodgkinin lymfoomaan.

Tutkijoiden mukaan mekanismi, jolla runsas television katselu lisää paksusuolen ja kohtusyövän vaaraa, kaipaa vielä lisäselvitystä. Yksi selittävä tekijä saattaa olla ylipaino, sillä passiivinen elämäntapa altistaa lihavuudelle, joka on myös yksi kohtu- ja paksusuolensyövän riskitekijä. Tutkijoiden mielestä liikunnan edistämisen lisäksi passiivisiin elintapoihin liittyvien terveyshaittojen korostaminen olisi kansanterveydellisesti suotavaa.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest