Tämä yllättävä tekijä saattaa säästää sydänvaivoilta

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja siinä neljääsataa osallistujaa seurattiin 13-vuotiaasta 36-vuotiaaksi. Tuona aikana ruokavalio selvitettiin keskimäärin viidesti. Valtimoiden kunto kuvattiin ultraäänellä kolmesta eri kohdasta osallistujien ollessa 36-vuotiaita.

Kun tutkijat vertasivat kuvausten tuloksia osallistujien ruokavalioon, he havaitsivat valtimoiden kunnon heikoimmaksi niillä, joiden ruokavalio sisälsi vähänlaisesti kuituja. Valtimoiden jäykkyys liittyi myös vähäiseen kasvisten, hedelmien ja täysjyväviljojen syömiseen, mikä todennäköisesti osin selittää myös niukan kuitujen saannin.

Valtimoiden jäykkyys kolmekymppisenä ei vielä varmuudella tarkoita sitä, että henkilö sairastuu sydän- ja verisuonitauteihin myöhemmin elämässään, mutta se on tunnettu sydän- ja verisuonitautien riskitekijä. Näin ollen nuoria kannattaisi kannustaa syömään entistä enemmän kasviksia, hedelmiä, täysjyväviljoja ja muita runsaskuituisia ruokia. Näin he saisivat ruoastaan myös enemmän vitamiineja ja kivennäisaineita.

Uutispalvelu Duodecim

Julkaistu 1.6.2012. Copyright Duodecim 2012. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Keventäjät nyt myös Facebookissa! Tykkää meistä täällä.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest