Uusissa ravitsemussuosituksissa puhutaan ruuasta

Runsaasti kasviksia ja täysjyväviljaa sekä pehmeitä rasvoja sisältävää ruokavaliota pidetään pohjana terveyden edistämiselle ja kroonisten sairauksien ehkäisylle. Esimerkiksi karppaukselle ei löydy tieteellistä perustetta.

Painotuseroja vanhoihin suosituksiin 

Suositusluonnoksessa korostetaan kokonaisuutta, oikeaa ruokaa, ja ravintoaineiden laatua. Aiemmin on keskitytty yksittäisten ravintoaineiden, kuten proteiinin tai hiilihydraattien, määriin.

Keventäjät-asiantuntija, ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm on ollut mukana asiantuntijatyössä. ”Pyrimme tosissamme haastamaan olemassa olevia suosituksia”, Mikael kertoo. Aiemmat suositukset ovat kuitenkin olleet uudenkin tutkimustiedon valossa kohdillaan, niihin ehdotetaan vain pieniä muutoksia.

Suositusten tekeminen on pitkä ketju. Yli sadan asiantuntijan ryhmä on käynyt systemaattisesti läpi ja arvioinut valtavan määrän tieteellisiä julkaisuja. Käynnissä olevassa 10. Pohjoismaisessa ravitsemuskongressissa asiantuntijaryhmä toi ensimmäistä kertaa julki oman valmistelutyönsä tulokset ehdotuksen muodossa. Luonnos on julkisesti kommentoitavana syksyllä 2012 ja valmis suositus julkaistaan vuonna 2013.

Suosituksessa korostetaan kokonaisuutta

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest