Transrasvat saattavat heikentää nelikymppisten muistia

Transrasvoja syntyy kasvirasvojen teollisessa kovettamisessa. Niitä on etenkin pikaruoassa ja ne altistavat mm. sydänsairauksille ja nostavat haitallisen kolesterolin määrää veressä.

Nyt julkaistujen tulosten perusteella muistitestien tulokset heikkenevät tasaisesti mitä enemmän transrasvahappoja miehen ruokavaliossa on. Kun tutkimukseen osallistuneet 45-vuotiaat ja sitä nuoremmat miehet muistivat sanamuistitestissä keskimäärin 86 sanaa, paljon transrasvoja syövät samanikäiset muistivat 12 sanaa vähemmän.

Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa, perunalastuissa ja leivonnaisissa sekä pieniä määriä luonnostaan maidossa, maitotuotteissa sekä punaisessa lihassa. Onkin mahdollista, että transrasvojen sijaan nyt havaitut muistivaikutukset selittyvät transrasvoja paljon saavien muutenkin epäterveellisellä ruokavaliolla.

Tutkimuksessa muistitestit tehtiin runsaalle tuhannelle miehelle ja naiselle, joilta oli saatu myös tiedot ruokavalioista. Naisia tutkimuksessa oli liian vähän, joten analyysissa keskityttiin miehiin. Miehillä yhteys koski vain 45-vuotiaita ja nuorempia.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest