Tuore tutkimus: Unettomuus lihottaa – lihavuus aiheuttaa unettomuutta

Helsingin yliopiston väitöstutkimus osoittaa unettomuusoireiden ja lyhyen unen olevan yhteydessä painonnousuun. Toisaalta lihavuus näyttää ylläpitävän ja lisäävän unihäiriöitä.

Uniongelmat aiheuttivat naisilla vähintään viiden kilon painonnousun 5–7 vuoden seurantajakson aikana. Miehillä vastaavaa yhteyttä ei todettu. Ylipainoisilla ja lihavilla unettomuusoireet näyttivät lisäksi olevan pysyvämpiä kuin normaalipainoisilla, ja seuranta-aikana heidän unettomuusoireensa lisääntyivät.

Tutkimuksessa selvitettiin unen, painon ja terveyskäyttäytymisen välisiä yhteyksiä keski-ikäisillä työntekijöillä. Tutkimuksessa tarkasteltiin nukahtamisvaikeuksia, yöaikaista heräilyä ja vaikeuksia pysyä unessa. Lisäksi selvitettiin keskimääräistä unen kestoa ja terveyskäyttäytymistä, kuten alkoholin käyttöä, tupakointia, liikuntaa ja epäterveellisiä ruokatottumuksia.

Tutkimuksessa huomioon otetut työjärjestelyt, mielenterveysongelmat sekä fyysinen terveys eivät selittäneet unen ja painon välisiä yhteyksiä.

– Tulokset osoittavat, että unettomuusoireet ja lyhyt unen kesto vaikuttavat painonnousuun, ja lihavuus näytti toisaalta ylläpitävän ja lisäävän unettomuusoireita seurannan aikana. Uneen liittyvät ongelmat tulisi ottaa entistä paremmin huomioon lihavuuden ehkäisyssä niin työterveyshuollossa kuin muussakin perusterveydenhuollossa, tutkija Peppi Haario sanoo.

Väitöstutkimus on osa Helsingin kaupungin työntekijöihin kohdistuvaa Helsinki Health Study -tutkimusprojektia. Väitöstutkimuksen on tehnyt ETM Peppi Haario Helsingin yliopistosta.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest