D-vitamiinin puutos saattaa altistaa sydänsairauksille

Tanskalaisten tulokset perustuvat suureen väestötutkimukseen, jossa hyödynnettiin vuosina 1981–1983 yli kymmeneltätuhannelta kööpenhaminalaiselta kerättyjä D-vitamiininäytteitä. Osallistujia seurattiin nykypäivään tai kuolemaan saakka.

Seuranta osoitti monet iskeemiset sydänsairaudet yleisemmiksi osallistujilla, joiden D-vitamiinitasot olivat alhaiset tutkimuksen alussa. Verrattuna yli 50 nanomoolin pitoisuuteen litrassa verta, alle 15 nanomoolin pitoisuus tiesi huomattavasti suurempaa sydänkohtausten ja muiden iskeemisten sydäntautioireiden riskiä sekä vaaraa kuolla sydänoireisiin. Nämä riskit havaittiin senkin jälkeen, kun analyysissä huomioitiin monia yhteyteen mahdollisesti vaikuttavia taustatekijöitä.

Suomessa seerumin D-vitamiinipitoisuutta pidetään normaalina, kun pitoisuus on 40–80 nanomoolia litrassa (nmol/l). Suurin osa suomalaisista saa liian vähän D-vitamiinia.

Tutkimuksen luonteesta johtuen tutkijat eivät ole varmoja onko D-vitamiinin puutoksen ja sydänoireiden yhteys kausaalinen, vai kertooko puutos vain muista, sydänoireille altistavista terveysseikoista. Jos D-vitamiinin vähyys varmistuu syylliseksi, voisi merkittävä osa väestöstä välttyä sydänoireilta huolehtimalla riittävästä D-vitamiinin saannista.  D-vitamiinia muodostuu ihossa auringonvalon vaikutuksesta, mutta sitä saa myös monista ruoista kuten kalasta ja vitaminoiduista margariineista ja maitotuotteista. Talviaikaan suomalaisten kannattaisi myös käyttää D-vitamiinilisiä.

Tulokset julkaistiin Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology -tiedelehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Julkaistu 28.9.2012. Copyright Duodecim 2012. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tykkää Keventäjistä Facebookissa!

Liian vähän D-vitamiinia saavat saattavat altistua monille sydänoireille ja niistä johtuville kuolemille, tanskalaistutkimus osoittaa. Onkin mahdollista että moni sydäntauti jäisi kehittymättä, jos nykyistä useammat saisivat riittävästi D-vitamiinia.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest