Tutkimus todistaa: Tämä uskomus D-vitamiinista ei pidä paikkaansa

Vitamiinilisien on ajateltu laskevan verenpainetta, koska D-vitamiinin puutokseen liittyy joskus verenpaineen nousua. Nyt julkaistut tulokset perustuvat 46 satunnaistetun ja lumekontrolloidun tutkimuksen aineistoihin.

Aineistojen yhteysanalyysissa tutkijat eivät löytäneet minkäänlaisia viitteitä siitä, että D-vitamiinilisät vaikuttaisivat verenpaineeseen. Tutkimuksissa D-vitamiinilisiä annettiin vähintään neljän viikon ajan.

D-vitamiinista on toivottu yleislääkettä lukuisia sairauksia ja terveysriskejä vastaan, mutta tutkimustiedon kertyessä toiveet ovat useimmiten osoittautuneet turhiksi. Vaikuttaakin siltä, että D-vitamiinia riittävästi saavat eivät todennäköisesti saa pillereistä lisähyötyjä.

Nykyisten suositusten mukaan lasten ja aikuisten D-vitamiinin saanti ruoasta tai vitamiinivalmisteista olisi hyvä olla ainakin 10 mikrogrammaa päivässä ja yli 75-vuotiailla tuplasti enemmän. Suomalaisten saanti jää kuitenkin yleensä tätä vähäisemmäksi etenkin syys- ja talvisaikaan. Kesällä auringonvalo riittää turvaamaan D-vitamiinin saannin, mutta muulloin se pitää hankkia ruoasta, kuten kalasta ja vitaminoiduista margariineista ja maitotuotteista tai vitamiinilisistä.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest