Osassa virvoitusjuomia yleisesti käytetty karamelliväri saattaa kasvattaa virvoitusjuomia nauttivien syöpäriskiä. Karamellivärin valmistuksessa syntyy kemikaalia 4-MEI, joka on potentiaalinen karsinogeeni.
Tutkimus selvitti 110 virvoitusjuoman 4-MEI-pitoisuuksia. Kävi ilmi, että pitoisuuksissa oli merkittäviä eroja eri juomien välillä. Pitoisuudet vaihtelivat alle 10 mikrogrammasta lähes tuhanteen mikrogrammaan per litra.
Tutkijoiden mukaan yli 29 mikrogramman päivittäinen saanti aiheuttaa syövän yhdelle 100 000:sta. Tutkimuksen mukaan noin puolet yli 6-vuotiaista yhdysvaltalaisista juo päivittäin vähintään tölkillisen virvoitusjuomaa, mikä saattaa altistaa heidät 4-MEI-kemikaalille.
Tutkijoiden mukaan eniten 4-MEI-kemikaalia löytyi Malta Goya -juomasta ja vähiten Coca-Colasta.
Tutkimustulokset julkaistiin PLOS Onessa.
Lähteet: Medical News Today, Science Daily