Säästöliekki vaikeuttaa laihdutusta – näin pääset eroon siitä

Säästöliekki on elimistölle tärkeä ominaisuus eloonjäämisen kannalta.

– Säästöliekki johtuu aliravitsemuksesta, eikä siinä ole mitään mystistä. Kun keholla on aliravitsemusta eri ravintoaineista, aivot tulkitsevat tilanteen niin, ettei kehon pidä päästää rasvavarastoistaan irti, vaikka tarvetta painonpudotukselle olisi, ravitsemusterapeutti Anette Palssa selvittää.

Ilmiö on yleisempi naisilla, sillä naisen keho tarvitsee enemmän rasvaa kuin miehen.

– Aivot eivät ymmärrä, minkä kokoisessa kehossa ne ovat kiinni. Ne vain reagoivat hormonitoiminnan muutoksiin ja siihen, ettei keho saa riittävästi energiaa.

Lisää rasvoja ja proteiinia

Säästöliekille joutuneen kannattaa tehdä muutoksia ruokavalioonsa. Palssa ohjeistaa varmistamaan ensin, että keho saa riittävästi rasvaa ja proteiinia, mikä esimerkiksi naisilla tarkoittaa vähintään 60 grammaa rasvaa ja 80 grammaa proteiinia vuorokaudessa.

– Jos siitä ei ole apua, kannattaa lisätä hiilihydraattien saantia esimerkiksi viikoksi tai kahdeksi ja tiputtaa energiamäärää sen jälkeen vähitellen.

Älä huijaa itseäsi

Vaikka säästöliekki on olemassa oleva ilmiö, ei kaikkea painonlaskun hidastumista ja pysähtymistä voi selittää sillä.

– Tosiasia on, että laihtuminen on ihmisille vaikeaa. On luonnollista, ettei paino putoa paljon kerrallaan. Jos esimerkiksi olet syönyt kahden viikon ajan vähemmän kuin normaalisti, ja paino ei putoa, ei kyse ole säästöliekistä. Tai jos olet kaksi viikkoa syönyt vähemmän, mutta juhlissa yhtenä päivänä vapaasti kaikkea eikä paino putoa, ei kyse ole silloinkaan säästöliekistä.

– Ihmiset sietävät huonosti hidasta painonlaskua, mutta totuus on, että painonpudotus on hidasta. Kilo kuukaudessa on monessa tapauksessa ihan normaali vauhti. Mitä vanhempi esimerkiksi on, sitä hitaammin paino putoaa.

Mistä säästöliekin sitten tunnistaa?

– Säästöliekistä on kyse, jos on jo pidemmän aikaa ollut vähillä syömisillä, ja paino ei silti laske, vaikka tarvetta painonpudotukselle olisi.

Säästöliekin voi saada aikaan myös suurilla liikuntamäärillä.

– Jos ei pidä vapaapäiviä ja harrastaa etenkin aerobista liikuntaa hurjia määriä, on kulutus niin suurta, että keho voi älähtää, vaikkei syöty energiamäärä kovin pieni olisikaan.

Myös kova stressi ja liian vähäiset yöunet voivat sotkea painonpudotusta.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest