Vaikea lihavuus raskauden aikana yhteydessä lapsen kehitysvaikeuksiin

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan erittäin lihaville äideille syntyvillä on lapsuudessa muita enemmän psyykkisiä ja sosiaalisia vaikeuksia sekä kehityksen viivästymiä.

Pediatrics-lehden julkaisemat tulokset perustuvat 1 300 äidin ja lapsen tietoihin, ja niiden perusteella erittäin lihavien äitien 5–7-vuotiailla lapsilla havaitaan erilaisia tunne-elämän ja sosiaalisen elämän vaikeuksia, tarkkaavaisuushäiriöitä, autismia tai kehityksen viivästymää. He tarvitsevat myös psykologin ja puheterapeutin palveluita todennäköisemmin kuin lapset, joiden äidit ovat normaalipainoisia ennen raskautta.

Yhteydet havaittiin, kun äidin lihavuus luokiteltiin vähintään vaikeaksi, mikä tarkoittaa 170-senttimetriselle vähintään 101 kilon painoa.

Tutkimuksessa huomioitiin monia tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia perheeseen ja raskauden kulkuun liittyviä tekijöitä, mutta ne eivät selittäneet havaintoja. Tulokset eivät silti automaattisesti tarkoita sitä, että yhteydet johtuvat vain ja ainoastaan äidin lihavuudesta. Raskauden aikana äidin lihavuus aiheuttaa kuitenkin monia terveysongelmia äidille ja vauvalle, joten raskautta harkitsevien kannattaisi mahdollisuuksien mukaan karistaa liikakiloja.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest