Sokerilimun vaihtaminen kahvimukilliseen pienentää diabetesriskiä

Sokeroitujen virvoitusjuomien ja muiden sokerijuomien päivittäinen nauttiminen suurentaa riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen, mutta tuota riskiä voi helposti pienentää juomalla niiden sijasta muita, sokeroimattomia juomia.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta brittitutkimuksesta, johon osallistui lähes 26 000 aikuista brittiä. Osallistujat pitivät viikon ajan kirjaa juomisistaan ja ruokavaliostaan.

Tutkimuksen alussa osallistujat olivat terveitä, mutta yksitoistavuotisen seurannan aikana heistä 850 sairastui aikuistyypin diabetekseen. Kun tutkijat yhdistivät tiedot sairastumisista tietoihin osallistujien ruokavalioista, he havaitsivat sairastumisten painottuvan sokeroituja juomia paljon nauttiviin.

Jokainen päivittäinen sokerilimu tai sokeroitu maitojuoma liittyi noin 20 prosenttia suurempaan sairastumisriskiin. Vastaavasti sokeroidun juoman vaihtaminen lasilliseen vettä tai sokeroimattomaan kahviin tai teehen pienensi sairastumisriskiä 14–25 prosenttia.

Alun perin myös keinotekoisesti makeutetut virvoitusjuomat liittyivät suurentuneeseen diabetesriskiin, mutta yhteys hävisi, kun analyysissä huomioitiin osallistujien painoindeksi. Myöskään hedelmämehut eivät vaikuttaneet diabetesriskiin.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Diabetologia-lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest