Välimeren ruokavaliosta paljastui jälleen uusia terveyshyötyjä

Tulokset eivät ole kovin yllättäviä, sillä välimerellinen ruokavalio on yhdistetty monien sydänriskien pienentymiseen tätäkin ennen.

Ääreisvaltimotauti on yksi ateroskleroosin kolmesta tavallisimmasta ilmentymästä, ja siihen liittyy suuri sydänkohtausten ja aivoinfarktien vaara.

JAMA-lehden julkaisemat tulokset perustuvat 7 500 keskimäärin 67-vuotiaan espanjalaisen viisivuotiseen seurantaan. Osallistujat sairastivat diabetesta tai heillä oli muita sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. Tutkimuksen ajan he noudattivat oliiviöljyllä tai pähkinöillä vahvistettua Välimerellistä ruokavaliota tai tavallista ruokavaliotaan ja saivat lisäksi ravitsemusneuvontaa.

Seurannan aikana 89 potilasta sairastui ääreisvaltimotautiin, mutta tulosten perusteella tapaukset olivat harvinaisempia Välimeren ruokavaliota noudattaneilla kuin verrokeilla. Yhteys havaittiin pähkinä- sekä oliiviöljyryhmissä.

Välimeren perinteistä ruokavaliota noudattavat syövät runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja, käyttävät kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest