Tutkimuksessa testattiin kymmenen iältään 26–50-vuotiasta ihmistä, joille tarjottiin toistuvasti vaniljapohjaista jälkiruokaa. Osallistujat kävivät läpi 30 makutestiä, joiden aikana he saivat erillisen pumpun kautta satunnaisesti tuoksahduksia vaniljasta, CBS News kertoo.
Tutkijat havaitsivat, että mitä vahvempi tuoksu oli, sitä pienempi oli myös suupala. Kaiken kaikkiaan osallistujat söivät noin 5–10 prosenttia vähemmän silloin, kun mukana oli vahva tuoksu.
– Jos ruoan haju on heikko, ihminen ottaa sitä todennäköisemmin suuremman suupalan, tutkimuksessa todetaan.
Tutkijat uskovat, että ruoan hajun voimakkuus vaikuttaa suupalan kokoon kehon itsesäätelymekanismin takia.
– Voi olla, että vahvempien tuoksujen kanssa käy niin, että otamme vaistomaisesti pienemmän puraisun välttääksemme vahvoja aistimuksia. Kyse voi olla myös siitä, että vahva vaniljan tuoksu sai osallistujat pitämään ruokaa runsaskalorisempana.
Keventäjissä saat tehokkaat työkalut painonhallintaan. Liity nyt!