Eroon makeanhimosta – Keventäjien parhaat vinkit

Kysyimme Keventäjien verkkosivujen kävijöiltä, mikä heidän mielestään laihduttamisessa on vaikeinta. Suurin osa vastaajista piti laihduttamisen pahimpana koetinkivenä herkuista luopumista. Nyt Keventäjien jäsenet kertovat, miten ovat onnistuneet lopettamaan turhan napostelun.

Syö paljon hedelmiä

Kyselyssämme monet Keventäjien jäsenistä vinkkasivat, että hedelmien syömistä kannattaa suosia, jos haluaa makeanhimon pysyvän poissa.–

Vältän herkuttelua ostamalla paljon erilaisia hedelmiä ja kasaamalla näistä herkkulautasen illalla television ääreen. Päivällä syön porkkanaa, kurkkua ja purukumiakin viemään herkuttelun tarpeet.

Päätä ennalta kuinka paljon saat syödä

Kun joskus sallit itsellesi herkuttelun, päätä ennakkoon minkä verran saat syödä. Muista myös nauttia herkuista silloin kun niitä on!

Päätän ennalta, paljonko karkkia syön ja mittaan karkit tarpeeksi pieneen kippoon, jotta määrä näyttää silmään isommalta kuin oikeasti on.

”Kun karkkeja syö yksi kerrallaan maistellen, ne riittävätkin pidempään”, yksi vastaajista neuvoi.

Älä osta herkkuja kaappeihin seisomaan

Yllättävän moni vastanneista kertoi, ettei osta kotiinsa ollenkaan herkkuja mielitekojen välttämiseksi: moni tuntui ajattelevan, että jos ruokakaapeissa on naposteltavaa vieraiden varalle, ne tulee helposti syötyä itse.–

Paras pitää herkkutuotteet vain kaupan hyllyllä, jos niitä kantaa kotiin, niin omaan suuhunhan ne menevät.

Kuvittele itsesi hoikkana

Monien vastanneiden mielestä itsensä hoikkana kuvitteleminen on merkittävä apu herkkuhimoon. Kuvittele itsesi keveämpänä ja mieti sitten uudestaan, tahdotko todella vielä mässäillä.–

Herkkuhimon iskiessä ajattelen kesää ja sitä, miten paljon mukavampi on olla pienemmällä vatsalla vaikkapa etelänmatkalla.

Juo vettä

Myös veden juominen saattaa auttaa silloin kun sokerihammasta kolottaa. Tutkimusten mukaan ihmisillä on taipumusta sekoittaa nälän ja janon tunteet, eli tätä konstia kannattaa todella kokeilla.

–Veden juonti auttaa, uskomatonta kyllä. Lisäksi ajattelen, että herkut eivät maailmasta lopu ja voin aivan hyvin jättää tämän pullan tällä kertaa syömättä ja syödä joskus toiste.

”Ensin lasillinen kylmää vettä jos se ei auta niin sitten herkuttelen”, yksi vastaajista totesi.

Liikunta vie ajatukset muualle

Liikunta on hyvä keino saada ajatukset pois makeannälästä. Liikuntasuorituksen jälkeen kaloreitakin on palanut sen verran, ettei pieni herkuttelu kaada koko laihdutusprojektia.–

Eipä sitä herkuttelua oikein pysty lopettamaan kokonaan, mutta loistava kikka on kuluttaa naposteltavat kalorit ENSIN pois liikunnalla. Annat siis itsellesi luvan napostella, mutta ensin on maksettava napostelun hinta!

Pidä karkkipäivä

Edes laihduttajan ei ole välttämätöntä kieltäytyä herkuista lopullisesti. Totaalinen kieltäytyminen johtaa vain helpommin mielitekoihin ja lopulta ahmimiseen. Salli siis itsellesi välillä herkuttelupäivä, mutta pysy silloinkin kohtuudessa.–

Pidän karkki-illan kerran viikossa. Kun aikaa on vain ilta töiden ja lasten nukkumaan laittamisen jälkeen, ei ehdikään syödä mitään kamalaa määrää karkkia.

Jos viikolla muutoin iskee mieliteko, kerron itselleni, että seuraavana karkkipäivänä voin kyseistä herkkua sitten ottaa, mutta en aikaisemmin.

Syö kunnon ruokaa!

Useat kyselyyn vastanneista muistuttivat kunnon ruokatottumusten merkityksestä makeanhimon taltuttamisessa.

Enemmän proteiinia ruokiin niin ei tule nälän tunnetta, jolloin ei mieti että mitähän nyt napostelisi.

––

Lyhyillä ateriaväleillä pysyy verensokeri tasaisena, ei sorru välipalapatukkaan.

Mene ajoissa nukkumaan

Nukkumaanmenoaikoja ei kannata loputtomiin viivästyttää, sillä mitä pidempään ihminen valvoo ja mitä lyhyemmät ovat hänen yöunensa, sitä enemmän aikaa vuorokaudesta jää syömiselle.

”Ainoa keino välttää herkuttelua iltaisin on mennä nukkumaan jo kello 21:00 eli heti kun lapsikin menee”, yksi kyselyyn vastanneista paljasti.

Korvaa jollakin muulla

Monet vastaajista kertoivat etsineensä itselleen jonkin korvikkeen, jota voi hyvällä omalla tunnolla syödä silloin kun tekee ehdottomasti mieli napostella jotakin. Vastaajat kertoivat suosivansa muun muassa tummaa suklaata, pähkinöitä, makeaa vaniljateetä, kaakaota, pastilleja sekä rahkaa ja marjoja.

Ei nälkäisenä kauppaan

Keventäjät totesivat myös, että järkevintä on mennä kauppaan vain kylläisenä, niin mieliteot eivät pääse valloilleen.–

Kun menee kauppaan, kannattaa syödä sitä ennen jotakin. Nälkäisenä erilaiset viettelykset herkkuihin ja makeaan himoon ovat huomattavasti suuremmat kuin kylläisenä ostoksia tehdessä.

Aina ei tarvitse kieltäytyä!

Keventäjät pyrkii kannustamaan jäseniään täysvaltaiseen elämäntapamuutokseen, johon hampaat irvessä laihduttaminen ei sovi. Tämän olivat myös monet vastanneista ymmärtäneet: monet muistuttivat, että ajoittainen herkuttelu on normaali osa elämää ja tärkeintä löytää kohtuus.–

Kylässä saa myös herkutella, mutta kaikkea ei tarvitse maistaa.

Erilaista naposteltavaakin on monenlaista, myös laihduttajalle sopivia.

Välillä pitää saada herkutella. Napostelun vähentäminen ei ole välttämättä tarpeellista, kunhan tekee sellaisia herkkuja, joita voi nauttia ilman huonoa omatuntoa. Mielikuvitus vain valloilleen, ohjeita kyllä riittää!

Herkkunälän koittaessa haen Keventäjien resepteistä jonkun herkun.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest