Kala on herkullista, terveellistä ja hyvin sulavaa syötävää. Sillä on monia hyviä ominaisuuksia, joiden vuoksi sitä pidetään tärkeänä osana monipuolista ruokavaliota. Se sisältää proteiinia, paljon vitamiineja, monia kivennäis- ja hivenaineita sekä hyviä rasvoja.
Tutkimusten mukaan kalan säännöllinen käyttö vähentää sydän- ja verisuonitautiriskiä ja parantaa diabeetikoiden sokerinsietokykyä. Runsas kalan syönti voi myös vähentää miesten eturauhassyövän riskiä ja ehkäistä ennenaikaisia synnytyksiä. Lisäksi kalan rasvoilla on positiivinen vaikutus muun muassa luuston terveyteen, vastustuskykyyn, ihoon, keskittymiseen ja luultavasti myös mielialaan.
Laihduttajalle sopiva herkku
Kala sopii erityisen hyvin myös laihduttajalle, sillä se on varsin kevyttä ja täyttävää ruokaa. Kalan rasva on pääosin pehmeää ja kalassa on paljon ihmiselle välttämättömiä monityydyttymättömiä omega-3-rasvahappoja ja vain vähän tyydyttyneitä rasvahappoja. Kalaproteiineilla on myös todettu olevan voimakas kylläisyysvaikutus.
Suomessa etenkin pimeään vuodenaikaan ravinnon D-vitamiinilla on suuri merkitys, koska D-vitamiinin pääasiallinen lähde on aurinko. Ravinnon D-vitamiinista jopa 60 prosenttia tulee suomalaisilla kalasta. Rasvan ja D-vitamiinin määrä vaihtelee runsaasti lajista toiseen.
Kaloissa on eroja, mutta mikään ei ole ylitse muiden. Tärkeintä on, että kalaa ylipäätään syödään. Virallisissa ravitsemussuosituksissa kehotetaan syömään kalaa ainakin kaksi kertaa viikossa, mielellään vaihdellen eri kalalajeja. Suositeltavaa olisi kokeilla muutakin kuin kalapuikkoja ja säilyketonnikalaa.
Kaloista kannattaa suosia pääasiassa omega-3-rasvahappoja eniten sisältäviä kaloja kuten esimerkiksi lohta, taimenta, silliä, sardiinia ja makrillia, mutta myös vähärasvaiset kalat sopivat laihduttajalle terveyttä edistävään ruokavalioon.
Keventäjien ruokapäiväkirjan avulla seuraat helposti päivittäisen ruokasi määrää ja laatua. Liity nyt Keventäjiin!
Tykkää Keventäjistä Facebookissa!