Viisi faktaa laihdutusmyyteistä – tiesitkö nämä?

Väite 1: Säännöllinen ateriarytmi laihduttaa

Totta

Olematon aamiainen ja liian kevyt ja myöhäinen lounas ovat liikalihavien suomalaisten tyypillisimpiä ongelmia. Säännölliset ateriat pitävät verensokerin tasaisena, mikä estää ahmimista. Myös ruokamäärät pysyvät kohtuullisina, kun ateriarytmi on vakaa.

Yleisimmin suositellaan, että ateriaväli olisi noin 3–4 tuntia, mutta sopivin rytmi syödä löytyy omaa kehoa kuuntelemalla.

Väite 2: Painonpudotustavalla ei ole väliä, kunhan kilot katoavat

Väärin

Kukaan ei pysty lopun elämäänsä kituuttamaan vähäenergisillä ihmedieeteillä. Jotta kilot pysyisivät jatkossakin poissa, kannattaa elämäntapoihin tehdä sellaisia muutoksia, joiden kanssa pärjää ja voi elää normaalia elämää.

Lisäksi nopeasti kiloja pudottavat ihmedieetit kadottavat kehosta lihaskudosta rasvan sijaan. Lihasmassan kadottaminen tekee seuraavan mahdollisen painonpudotusyrityksen entistä vaikeammaksi.

Väite 3: Stressi hoikentaa

Väärin

Vaikka voisi kuvitella, että kovan paineen alla ihminen hoikistuu, on asia todellisuudessa päinvastoin. Stressi nostaa veren kortisolipitoisuutta, eli stressihormonitasoa. Kun kehon kortisolipitoisuudet nousevat, elimistö vaatii täydennystä energiavajeeseen, mikä aiheuttaa näläntunnetta.

Stressaantunut ihminen lohduttaa itseään helposti mielihyvää tuottavilla ruoilla, useimmiten sokerisilla ja rasvaisilla herkuilla. Kortisoli myös edesauttaa rasvan kerääntymistä elimistöön.  Se vaikuttaa elimistössä kortisonin tavoin ja saa varsinkin keskivartalon turpoamaan.

Lisäksi stressi vie voimia eikä niitä riitä elintapojen tarkisteluun.

Väite 4: Liikunta laihduttaa

Osittain totta

Liikunta helpottaa laihduttamista, mutta yksin liikunnan avulla laihduttaminen voi olla hyvin vaikeaa, jos muut elämäntavat ovat pahasti pielessä. Liikunta kuitenkin parantaa jaksamista ja helpottaa nälänhallintaa tasaamalla verensokeria.

Liikunta on laihduttajalle tärkeää erityisesti laihdutuksen laadun takia. Liian nopeasta ja vain määrään keskittyvästä laihdutuksesta voi olla elimistölle jopa haittaa. Jos dieetti on hyvin niukka energialtaan, keho polttaa rasvan lisäksi myös lihasta 

Lihasvoimaharjoittelu myös kasvattaa lihasmassaa ja entistä suurempi lihasmassa kuluttaa aiempaa enemmän energiaa.

Väite 5: Yöuni hoikistaa

Totta

Huonosti nukutut yöt saattavat näkyä laihduttajan painonnousuna, sillä valvominen vähentää kehon energiankulutusta.

Valvoneen elimistön hormonaaliset muutokset saavat ihmisen syömään enemmän kuin yleensä. Unen aikana elimistössä erittyy muun muassa kylläisyyden tunnetta säätelevää hormonia, jonka määrä vähenee nukkumisen jäädessä vähiin. Liian vähän nukkuneiden ihmisten onkin havaittu himoitsevan hiilihydraattipitoisia herkkuja.

 

Tykkää Keventäjistä Facebookissa!

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest