Ihmisen kropassa esiintyy useita erilaisia vuorokausirytmejä. Yksi niistä liittyy suorituskykyyn liikunnassa. Ihminen on useimmissa kunto-ominaisuuksissa parhaimmillaan illalla, klo 16 alkaen klo 20–21 tienoille asti.
Tutkimuksissa on havaittu, että aamulla ja illalla harjoittelevat kehittyvät kuitenkin käytännössä yhtä hyvin. Voimaharjoittelun ansiosta lihasmassa ja voima kasvavat ja kestävyystreeniä tekemällä hapenottokyky kohenee aamuisin siinä missä illalla harjoittelemallakin. Treeniaika kannattaa siis valita sen mukaan, milloin harjoittelu on helppo tehdä ja unohtaa puheet siitä, mihin kellonaikaan sinun muiden mielestä pitäisi liikkua.
Näin saat ankealta tuntuvan aamutreenin kulkemaan
Aamulla suorituskyky on matala ja monille meistä sänky tuntuu aamuvarhaisella huomattavasti lenkkipolkua tai kuntosalia houkuttelevammalta paikalta. Jos aikaa treenille löytyy vain aamusta, kannattaa ottaa huomioon seuraavat asiat.
Aamutreeniin tottuu – oikeasti: Alussa aamutreeni saattaa tuntua todelliselta tervanjuonnilta. Tätä tuntemusta edelleen lisää se fakta, että keho on normaalia heikompi aamulla. Säännöllinen aamutreeni kuitenkin vähentää jo muutaman kerran jälkeen siihen liittyvää stressireaktiota: esimerkiksi stressihormoni kortisolin määrä tippuu selvästi ja mikä parasta, aamun ja illan välinen voimaero alkaa tasoittua. Pian et enää olekaan huomattavasti heikompi aamulla, sillä voimaharjoittelu kehittää voimaa erityisesti siihen kellonaikaan, jossa treeni tapahtuu. Kummallista, mutta totta! Tottumista voi nopeuttaa ja aamun ja illan välistä voimaeroa pienentää kofeiinin avulla, mutta siihen ei kannata yksin luottaa. Silti kuppi pari kahvia 30-40 minuuttia ennen aamuharjoitusta on hyvä idea.
Aamutreenaajilla kehittyminen saattaa alkaa hieman myöhemmin: Tehokas harjoittelu kehittää erityisesti aloittelijalla hyvin nopeasti voimaa ja kestävyyttä. Jos kuntosalilla harjoitellaan aamuisin, kehittyminen saattaa kuitenkin alkaa hieman hitaammin. Ensimmäisen 3-4 viikon aikana voima ei nouse yhtä nopeasti kuin iltatreenaajilla, mutta sitten aamutreenaajat alkavat kehittyä tehokkaasti ja saavat kiinni illalla treenaavia.
Älä siis huolestu, jos aloitat treenin aamulla, eikä kehitys ole huimaa aivan alkuvaiheessa. Noin kuukauden päästä sisun pitäisi kuitenkin alkaa kehittymään nopeasti.
Kaikki eivät ole aamutyyppejä
Aamutreeniä tutkineet tieteilijät ovat myös havainneet, että aamulla treenaavien keskuudessa on enemmän vaihtelua kehittämisessä. Saattaa olla, että osa meistä vaan yksinkertaisesti on niin iltatyyppejä, että aamulla ei saa harjoittelussa mitään itsestään irti. Tai sitten taustalla on jokin perinnöllinen tekijä. Jos harjoittelu ei tuota tuloksia, kokeile välillä liikkua muuhun aikaan.
Tsemppiä treeniin, tapahtuipa se sitten aamulla tai illalla!