Kuntoilijoiden yleisimmät mokat – Ethän sinä haksahda näihin?

Lämmittely jää väliin

Lämmittely on tärkeä osa urheilusuoritusta. Jättämällä lämmittelyt väliin kasvatat loukkaantumisriskiäsi ja heikennät treeniesi tehoa. Lihasten huolellinen lämmittely tehostaa verenkiertoa ja parantaa lihasten suoritus- ja reaktiokykyä. Hyvillä alkulämmöilla myös lihas- ja jännevaurioiden riski pienenee.

Syöt aivan liian vähän

Keho tarvitsee polttoainetta etenkin silloin, kun kasvattaa lihasta. Sama sääntö koskee myös tietyissä määrin painon pudottamista: liian alas kaloritasoa ei kannata laskea!  Jos kehossa ei ole energiaa poltettavaksi, elimistö joutuu säästöliekille ja se alkaa ensimmäisenä kuluttaa lihasten proteiinia. Pahimmillaan siis lihas palaa ja rasva jää.

Kuntosaliohjelmassasi on puutteita

Kuntosalitreenissä on tärkeää muistaa treenata vastakkaisia lihaksia tai muuten lopputuloksena voi olla kehon epätasapaino. Tämä taas voi johtaa jopa vakaviin vammoihin, jotka pitävät sinut taatusti pitkään pois salilta.

Lisäksi myös pelkästään tiettyihin liikkeisiin keskittyminen voi koitua ongelmaksi, sillä kehon voima ja liikkuvuus eivät kasva tasaisesti. Jos tämän lisäksi käyttää liian raskaita painoja vajavaisella tekniikalla, loukkaantumisriski kasvaa.

Treenisi jatkuvat liian kauan

Ylitreenaaminen aiheuttaa ongelmia erityisesti niille henkilöille, jotka viettävät urheillen tuntikausia yhteen putkeen. Etenkään kuntosalitreeniä ei kannata pitkittää liikaa, sillä tunnin jälkeen kortisolitasot nousevat reilusti lihasmassaa kasvattavan testosteronitason laskiessa, jolloin treeni voi kääntyä jopa itseään vastaan. Ylitreenaamisen tuloksena lisämunuaiset voivat väsyä ja suorituskyky vähentyä.

Treenaat liian usein

Liian usein tehty treeni ei auta, sillä keho ei saa aikaa toipua. Turhan usein treenaaminen aiheuttaa ongelmia erityisesti palautumisen suhteen, sillä kehon muutokset tapahtuvat lepoaikana. Jos lepoa ei tule, kudokset kuormittuvat ja kunto lähtee vähitellen jopa tippumaan. Lisäksi rasitusvammojen riski kasvaa, kun palautuminen ei ehdi kunnolla tapahtua treenien välissä.

Nukut liian vähän

Riittävällä ja laadukkaalla unella on havaittu merkittäviä vaikutuksia painonhallintaan Jos liikut paljon, muistathan huolehtia myös unenlaadusta! Tietyt hormonit, jotka kasvattavat lihaksia ja polttavat rasvaa, ovat aktiivisia vain unitilassa.

Kärsit ylimääräisistä häiriöistä

Kaverin kanssa liikkumisesta on paljon hyötyjä ja esimerkiksi kännykkä voi olla myös oiva apuväline liikkumisen lomassa, mutta muistathan silti keskittyä myös treeniin! Juoruaminen liikkumisen sijaan vähentää treenin vaikutuksia ja keskittymisen herpaantuminen voi aiheuttaa virheasentoja, joilla voi olla kivuliaita jälkiseurauksia.

Jäljittelet muita

Muiden liikkujien sivusta seuraaminen ja matkiminen ei välttämättä kannata ilman riittävää tietotaitoa, sillä riski tehdä liikkeet väärin kasvaa. Vaikka jokin liike näyttäisi hienolta, sitä ei kannata välttämättä toistaa ilman kunnon opastusta.

Lähteet:

Huffington Post

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest