Ahdistavatko alkuvuoden liikuntaruuhkat? Näin selviät niiden yli

Ylimääräiset ruuhkat kuntosalilla saattavat aiheuttaa etenkin vasta-alkajalle ylimääräistä ahdistusta. Älä kuitenkaan anna ryysiksen vaikuttaa liikuntaintoosi, sillä alkuvuoden kävijäpiikki kuntokeskuksissa tasoittuu hyvin nopeasti. Health-lehti listasi viisi keinoa, joiden avulla selviät alkuvuoden ruuhkista hyvällä mielellä.

Varaa ryhmäliikuntatunnit etukäteen

Jos harrastat ryhmäliikuntaa, kannattaa tunnit etenkin alkuvuodesta varata jo etukäteen. Tämä on mahdollista lähes kaikissa suurimmissa kuntosaliketjuissa. Varaamalla liikuntatunnilta itsellesi paikan ennakkoon, varmistat samalla, ettet vahingossa jää salin ulkopuolelle tunnin suuren suosion takia. Paikalle kannattaa saapua myös sen verran hyvissä ajoin, että saat varattua itsellesi mieluisan paikan treenaamiselle: joku viihtyy parhaiten ohjaajan takana, josta liikeradat näkee selvästi, toinen taas haluaa mieluiten treenata salin perällä omassa rauhassaan.

Muistathan myös hyödyntää ulkona liikkumisen mahdollisuudet: hiihtoladulle mahtuvat kaikki!

Kokeile intervalleja

Intervallit ovat tutkitusti tehokas tapa treenata, mutta lisäksi intervalliharjoitteluun kuluu huomattavasti normaalitreeniä vähemmän aikaa! Pahimpien ruuhkahuippujen aikaan kannattaakin harkita normaalin liikuntatuokion lyhentämistä intervallitreeneihin, sillä niiden avulla selviät salilta ulos nopeasti, mutta varmasti kaikkeasi antaneena.

Useat tutkimukset todistavat pikatreenaamisen puolesta. Kovatehoinen intervallitreeni kohottaa tutkitusti kuntoa hämmästyttävän nopeasti ja polttaa myös rasvaa vähintään yhtä tehokkaasti kuin matalatehoinen liikunta. Lisäksi se laskee verenpainetta, parantaa veren rasva-arvoja ja auttaa pitämään verensokerin hallinnassa. Tutustu intervallitreeneihin ja ohjeisiin tarkemmin täällä tai kokeile vaikkapa tabata-harjoitteita!

Vältä ruuhkaisimpia aikoja tai treenaa viikonloppuna

Jos haluaa välttää kuntokeskusten suurimmat ruuhkatunnit, kannattaa oma treeniaika ajoittaa aamuun tai myöhäiseen iltaan. Vaikka aamulla herääminen ei välttämättä monille ole kaikkein houkuttelevin vaihtoehto, kannattaa hiljaisuudesta haaveilevan kuitenkin hieman joustaa aikojen suhteen. Salilla on eniten väkeä normaalin työajan jälkeen myöhään iltapäivällä sekä alkuillasta. Ajoittamalla omat treenisi eri aikaan saat liikuntatuokion taatusti nopeammin hoidettua pois alta, sillä laitteille ei tarvitse jonottaa.

Tai entäpä, jos aloittaisitkin viikonloppusi aamutreenillä, ennen kuin kuntokeskus täyttyy asiakkaista? Jos herääminen ei ole ongelma, on liikuntatuokio mainio tapa saada käyntiin energinen viikonloppu!

Tee tehokkaimpia liikkeitä

Mieti miten saisit treenistä mahdollisimman paljon irti: suosimalla sellaisia liikeratoja, jotka työllistävät mahdollisimman useita lihaksia samaan aikaan et tarvitse käyttöösi välttämättä yhtä paljon kuntosalilaitteita.

Jos et pääse ruuhkan takia käyttämään kaikkia salilla käytössä olevia välineitä, kannattaa suosia lihaskuntoharjoittelussa kokonaisvaltaisia, monia lihasryhmiä yhtä aikaa kuormittavia perusliikkeitä kuten kyykkyjä, penkille nousuja, punnerruksia ja erilaisia vetoliikkeitä. Voit myös yhdistellä eri liikkeitä, kuten askelkyykkyjä ja ylävartaloliikkeitä, jolloin energiankulutus on vieläkin tehokkaampaa.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest