Diabetologia-lehdessä julkaistut tulokset osoittavat suhteellisen pienten jogurttimäärien liittyvän diabetesriskin pienentymiseen. Jo syömällä 125 grammaa vähärasvaista jogurttia viikossa diabetesriski pysyy 24 prosenttia pienempänä kuin henkilöillä, jotka eivät syö lainkaan jogurttia.
Jogurtin lisäksi samansuuruinen vaikutus liittyy muihin vähärasvaisiin hapattamalla valmistettaviin maitotuotteisiin kuten tuorejuustoihin ja rahkavalmisteisiin. Yhteyteen ei vaikuta muu ruokavalio, ikä, sukupuoli, elintavat, painoindeksi eikä mahdollinen perinnöllinen diabetesalttius.
Muut maitotuotteet eivät tässä tutkimuksessa liittyneet diabetesriskiin riippumatta niiden rasvapitoisuudesta.
Tutkijat korostavat, ettei heidän tutkimuksensa pysty aukottomasti osoittamaan, että diabetesriski pieneni vain ja ainoastaan jukurtin ansiosta. Hapatetuissa maitotuotteissa on kuitenkin monia ainesosia, jotka voisivat selittää yhteyden. Yksi selitys voi olla myös hapatettujen tuotteiden probioottiset suolistovaikutukset.
Uutispalvelu Duodecim