Umamin makua kuvaillaan usein lihaisaksi, täyteläiseksi mauksi. Umami on glutamiinihapon ja sen suolojen tuottama aistimus suussa, ja sitä esiintyy yleisesti proteiineissa, jotka rakentuvat aminohapoista.
Umamilta maistuu myös kiistelty arominvahvenne natriumglutamaatti, joka on glutamaanihapon suolo. Elintarviketeollisuus käyttää sitä tehostamaan ruoan makua. Tuoreen tutkimuksen mukaan natriumglutamaatti saattaa auttaa laihtumaan.
American Journal of Clinical Nutritionissa julkaistu tutkimus selvitti natriumglutamaatin vaikutuksia kylläisyydentunteeseen. Sussexin yliopistossa tehtyyn tutkimukseen osallistui 27 henkilöä. Osalle heistä tarjoiltiin keittoa, johon oli lisätty natriumglutamaattia, kun taas toiset saivat keittonsa ilman natriumglutamaattilisää.
Myöhemmin tutkittaville tarjottiin lisää ruokaa. Kävi ilmi, että natriumglutamaatillista ruokaa syöneet tunsivat itsensä yhä kylläisiksi ja ottivat ruokaa vähemmän kuin tavallista keittoa syöneet.
Natriumglutamaatin lisääminen keittoon ruokaan stimuloi ruokahalua syömisen ajan mutta tehosti kylläisyyden tunnetta syömisen jälkeen.
Umamia on tietyissä ruoissa myös luonnostaan, joten arominvahventeen lisääminen ei ole välttämätöntä umamin makua havitteleville. Umamin voi maistaa esimerkiksi parmesaanissa, sienissä ja erityisesti siitakesienissä, tomaateissa, lihassa, merilevässä, vihreässä teessä ja tryffeleissä.
Lähteet: health.com, aka.fi