Miten syödä järkevästi ja terveellisesti matkoilla?

Kirjoittaja Anna Saivosalmi

Kesälomat ja kesälomamatkat lähestyvät. Lomalla pitää voida nauttia myös hyvästä ruuasta, mutta harva meistä haluaa kerätä lisäkiloja kesäkuukausien aikana. Itse en halua tuskailla lomamatkan jälkeen turvonnutta olemusta, ja siksi pyrin syömään matkoillakin terveellisesti. Nautintoja ja herkkuja unohtamatta!

Aamiainen on tärkein ateriani. Matkoillakin.

Jo matkaa varatessa tutkailen hotellien ruokatarjontaa ja lueskelen suosituksia ja arvosteluja. Aamupalan tulee olla kunnollinen ja runsas. Croissantilla ei päiväni lähde käyntiin. Viime viikon joogalomallani Italiassa hotellissamme oli aamupalalla tarjolla runsaasti tuoreita kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä erilaisia siemeniä. Söin jättikulhon mansikoita, kiiviä, ananasta ja melonia luonnonjugurtin kanssa joka aamu. Lisäksi söin kananmunaa jossakin muodossa sekä mozzarellajuustoa ja vihanneksia sekä graavilohta.

Hotelli Villa Arcadion runsas aamupalapöytä

Joka-aamuinen annokseni

Nam!

Matkoilla säännöllinen syöminen on kaiken a ja o. Koska nähtävää on paljon, unohtuu syöminen helposti, tai se menee naposteluksi. Nautin myös matkoilla kunnon lounaan, ihan normaaliin lounasaikaan. Kuumuus voi viedä näläntunnetta pois, mutta silti pidän syömisestä huolen. Italiassa tyypillinen lounaani oli ruokaisa salaatti tonnikalalla, kananmunalla, sardiineilla ja/tai pähkinöillä.

Tyypillinen lomalounas

Pastakin maistuu lounaaksi, kunhan annos on sopivan pienehkö.

Välipaloina popsin pähkinöitä ja hedelmiä, kuten kotimaassakin ja vettä on aina mukana. Säännöllisellä syömisellä herkkuhimoja ei tullut koko viikkoon, eikä turhaa napostelua ollut. Mihinkään hätäratkaisuihin ei myöskään tullut turvauduttua, kun keho sai tasaisesti energiaa. Illallisen tullen nälkä oli aina ihan sopiva, ei kiljuva, vaikka treenasimme lomalla parikin kertaa päivässä.

Liikun lomalla paljon. Gardajärvi oli upea!

Välipalalla. Smoothie ja kahvi.

Illallisilla söimme italialaisittain neljä ruokalajia. Annoskoot olivat pienehköjä ja ruoka kevyttä: kasviksia ja kalaa. Silti vatsansa sai joka päivä täyteen. Oliiviöljy oli niin hyvää, että sillä tuli jopa lotrattua. Oli helppo syödä terveellisesti, koska tarjolla oli terveellistä ruokaa. Alkoholia en juo, joten siitäkään ei kerääntynyt turhia kaloreita tai päänsärkyjä aamuiksi.

Risottoa kasviksista

Kun pitää lomallakin huolen siitä, että tulee syöneeksi runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä, niin ei voi mennä vikaan. Italianlomalla se oli helppoa, koska tuoreita vihanneksia, hedelmiä ja marjoja oli kaikkialla. Varsinkin tomaatit olivat extrahyviä. Päivässä tuli syötyä helposti yli kilo kasviksia.

Täydellisiä makuja

Onnellinen lomailija

Koska tykkään liikkua paljon, myös lomilla, ei ruokavalion kanssa tarvitse silloin olla turhan tarkka. Kun kulkee kävellen joka paikkaan, kertyy askelia päivässä hurja määrä. Italiassa parhaimmillaan askelmittari näytti päivän päätteeksi yli 32 000 askelta.

Lasten kanssa matkatessa olemme usein olleet myös ns. All inclusive –lomilla, jolloin ruoka syödään hotellin noutopöydässä. Onneksemme olemme löytäneet hotelleja, joiden All inclusive ei todellakaan ole ranskis-spagettimättöä, vaan laadukasta ja terveellistä ruokaa. Tietysti pitää muistaa, että varsinkin noutopöydissä omilla valinnoilla on erittäin suuri merkitys.

Matkaseura oli mitä parhain.

Kesästä ja matkoista tulee voida nauttia, mutta oli ihana palata lomalta kotiin tuntien olonsa jopa kevyemmäksi, kuin lähtiessä. Nyt kotona maistuu taas kaurapuuro. Sitä kun ei Italian aamupalalta saanut.

Onko sinulla lisävinkkejä lomasyömiseen?

<3 Anna

Vastaa

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Pin It on Pinterest