Kohtuus kannattaa myös lenkkipolulla: Kevyt hölkkä onkin terveellisintä

Tanskalaistutkijoiden tulokset perustuvat tuhannen hölkkääjän ja 400 terveen, mutta fyysisesti passiivisen tanskalaisen kaksitoistavuotiseen seurantaan.

Tutkimuksessa selvitettiin, miten usein ja miten pitkään osallistujat juoksivat, mutta myös sitä, kuinka kova juoksutahti oli juoksijoiden omasta mielestä.

Kun kaikki tiedot yhdistettiin, alhaisin kuolleisuus seurannan aikana oli hölkkääjillä, jotka juoksivat noin kolmesti viikossa ja yhteensä 1–2,4 tuntia. Kevyttä juoksutahtia suosivien kuolleisuus oli vähäisempää kuin kovaa vauhtia lenkkinsä juoksevien. Kovia juoksurupeamia suosivien kuolleisuus oli lähes samalla tasolla kuin fyysisesti passiivisten.

Tulokset osoittavat ja varmistavat liian vähäisen sekä liian kovan liikunnan terveysriskejä. On kuitenkin hyvä muistaa, että tässä tutkimuksessa kevyenä pidetty hölkkä oli silti intensiivistä liikuntaa useana päivänä viikossa vuosikymmenen ajan. Kovaan juoksutahtiin liitetty kuolleisuus ei myöskään ollut kovin suurta, joten kenenkään ei kannata lopettaa liikuntaa näiden tulosten takia.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Journal of the American College of Cardiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest