Aamuliikunta tyhjällä vatsalla – hankala ja tehoton riitti?

Hiljattain tutkijat vertailivat kahta naisryhmää, jotka treenasivat aamulla, kolme kertaa viikossa. Toinen porukka teki treenin tyhjällä mahalla ja toinen nautti aterian ennen treeniä. Kuuden viikon jälkeen heidän rasvanpolttotuloksissaan ei ollut mitään eroa. Laihtuminen ei siis näytä tämänkään näytön perusteella olevan kiinni siitä, tehdäänkö lenkki tyhjällä mahalla vai ei.

Mihin innostus perustuu?

Useat epäsuorat tutkimukset osoittavat kiistattomasti, että rasvan käyttö polttoaineena lisääntyy, kun treeniä tehdään yön jälkeisessä paastotilassa. Tämä siis antaisi olettaa, että aamulenkki ilman aamupalaa laihduttaisi todella tehokkaasti. Näiden tietojen perusteella tästä käytännöstä on tullut myös muotia fitness-urheilijoiden ja kehonrakentajien keskuudessa, jotka ovat käyttäneet treenitapaa jo vähintään pari kymmentä vuotta.

Näyttää kuitenkin siltä, että keho on huomattavasti fiksumpi kuin luulemme. Jos treenin aikana käytetään paljon rasvaa, kuten aamuaerobisella, keho hidastaa ja vähentää rasvankäyttöä lepotilassa vähintään 24 tunnin ajaksi verrattuna tilanteeseen, jossa aamupala syödään. Lisäksi tyhjällä mahalla treenaaminen näyttää hidastavan aineenvaihduntaa jopa 24 tunnin ajaksi –vaikutus on siis täysin päinvastainen, mitä sitä suosittelevat usein väittävät.  Nämä ovat todennäköisesti tärkeimmät syyt siihen, miksi homma ei toimi.

Tee siis harjoituksesi juuri siihen aikaan, mikä tuntuu sopivalta. Jos haluat harjoitella aamulla, syö vähintään kevyt aamupala ennen treeniä.

, Keventäjien liikuntavalmentaja

Lähde: Schoenfeld ym. 2014. Body composition changes associated with fasted versus non-fasted aerobic exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition.  11:54

Laihdutusohjelmien innoittamana monet meistä säntäävät aamulenkille kurnivalla mahalla –toiveissa tehostaa laihtumista tuntuvasti. Kannattaako se?

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Näin tehostat aineenvaihduntaasi

    Piristämällä aineenvaihduntaasi kulutat päivittäin jopa satoja kaloreita enemmän – ilman liikuntamäärän lisäämistä! Juttusarjan ensimmäisessä osassa kävimme läpi, mitä aineenvaihdunnalla tarkoitetaan ja miten se vaikuttaa laihtumisessa ja painonhallintaan. Tässä artikkelissa kerrataan käytännön keinot aineenvaihdunnan tehostamiseen harjoittelulla....
  • Aineenvaihdunnan tehostaminen – Helpoin tapa laihtua ja pysyä hoikkana

    Vaikka usein toisin luullaan, tuntikausien treenaaminen ja syömisen vähentäminen linnunannoksiin eivät ole oikotie laihtumiseen, kiinteytymiseen ja hoikkana pysymiseen, vaan avainasia on aineenvaihdunnan tehostaminen. Laihdutus tuppaa aina hidastamaan ihmisen aineenvaihduntaa, mutta halutessasi voit pistää hanttiin –...
  • Treenitauko kesälomalla – Mitä kehollesi tapahtui?

    Jäikö liikunta kesäloman aikana vähemmälle? Älä huoli, sillä mitään peruuttamatonta ei ole tapahtunut. Loman jälkeen on tärkeää, että palaat nopeasti liikunnan parin sen sijaan, että jäisit märehtimään pientä treenirepsahdusta. Tuliko kesälomalla otettua rennosti? Grilliruoka maistui,...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest