Aamuliikunta tyhjällä vatsalla – hankala ja tehoton riitti?

Hiljattain tutkijat vertailivat kahta naisryhmää, jotka treenasivat aamulla, kolme kertaa viikossa. Toinen porukka teki treenin tyhjällä mahalla ja toinen nautti aterian ennen treeniä. Kuuden viikon jälkeen heidän rasvanpolttotuloksissaan ei ollut mitään eroa. Laihtuminen ei siis näytä tämänkään näytön perusteella olevan kiinni siitä, tehdäänkö lenkki tyhjällä mahalla vai ei.

Mihin innostus perustuu?

Useat epäsuorat tutkimukset osoittavat kiistattomasti, että rasvan käyttö polttoaineena lisääntyy, kun treeniä tehdään yön jälkeisessä paastotilassa. Tämä siis antaisi olettaa, että aamulenkki ilman aamupalaa laihduttaisi todella tehokkaasti. Näiden tietojen perusteella tästä käytännöstä on tullut myös muotia fitness-urheilijoiden ja kehonrakentajien keskuudessa, jotka ovat käyttäneet treenitapaa jo vähintään pari kymmentä vuotta.

Näyttää kuitenkin siltä, että keho on huomattavasti fiksumpi kuin luulemme. Jos treenin aikana käytetään paljon rasvaa, kuten aamuaerobisella, keho hidastaa ja vähentää rasvankäyttöä lepotilassa vähintään 24 tunnin ajaksi verrattuna tilanteeseen, jossa aamupala syödään. Lisäksi tyhjällä mahalla treenaaminen näyttää hidastavan aineenvaihduntaa jopa 24 tunnin ajaksi –vaikutus on siis täysin päinvastainen, mitä sitä suosittelevat usein väittävät.  Nämä ovat todennäköisesti tärkeimmät syyt siihen, miksi homma ei toimi.

Tee siis harjoituksesi juuri siihen aikaan, mikä tuntuu sopivalta. Jos haluat harjoitella aamulla, syö vähintään kevyt aamupala ennen treeniä.

, Keventäjien liikuntavalmentaja

Lähde: Schoenfeld ym. 2014. Body composition changes associated with fasted versus non-fasted aerobic exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition.  11:54

Laihdutusohjelmien innoittamana monet meistä säntäävät aamulenkille kurnivalla mahalla –toiveissa tehostaa laihtumista tuntuvasti. Kannattaako se?

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Pimeä aika on haaste liikuntamotivaatiolle – näin annat tyrmäysiskun kaamokselle!

    Olen ollut liikunta-alalla töissä kohta 20 vuotta. Joka ikinen vuosi olen havainnut saman ilmiön. Päivien lyhetessä toden teolla loka-marraskuun vaihteessa, joutuu ihmisten liikuntamotivaatio koetukselle. Jos sinulle käy näin, et takuulla ole yksin. Tässä parhaat vinkkini...
  • Toivotko liikunnalta parempia tuloksia? Älä tee näin

    Tuntuuko harrastamasi liikunta tehottomalta? Syynä saattavat olla yksinkertaiset ja pienet virheet, jotka vesittävät treeniesi tehoa. Tarkista, ettet tee näitä virheitä liikkuessasi! Aiemmassa artikkelissa käsittelimme yleisiä mokia, joita keventäjille sattuu treenin suunnittelussa ja tavoitteiden asettelussa. Nyt...
  • Treenaajien pahimmat virheet – älä sorru näihin!

    Liikuntaharrastuksen ylläpitäminen onnistuu paremmin, kun osaa välttää muutaman tärkeän sudenkuopan. Keventäjien liikunta-asiantuntija Timo Haikarainen listasi virheet, joihin liikunnan aloittaminen useimmiten tyssää. 1. Ilman suunnitelmaa aloittaminen Jos treeni aloitetaan ilman suunnitelmallisuutta, vastaa se tilannetta, jossa turisti...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest