Liian rankka urheilu voi olla sydänriski – missä kulkee raja?

Tulosten perusteella 30-vuotiaana vähintään viisi tuntia päivässä liikuntaa harrastaneille miehille kehittyy eläkeiässä eteisvärinä todennäköisemmin kuin miehille, jotka ovat liikkuneet korkeintaan tunnin viikossa. Erityisesti tämä havaitaan miehillä, joiden liikuntaharrastus hiipuu vuosikymmenten varrella. Kuusikymppisenä maltillinen käveleminen tai pyöräilyharrastus puolestaan suojaa eteisvärinältä.

Toisessa tutkimuksessa intensiivisen ja pitkäkestoisen urheilemisen sydänriskit havaittiin tarkastelemalla tuhatta keskimäärin 60-vuotiasta saksalaispotilasta, jotka sairastivat vakaata sepelvaltimotautia. Heidän fyysistä aktiivisuuttaan seurattiin kymmenen vuoden ajan.

Tässä tutkimuksessa päivittäin ja paljon liikkuvien riski sairastua sydänoireisiin ja kuolla niihin oli suurempi kuin kohtuullisesti liikkuvien. Suurimmat terveysriskit havaittiin kuitenkin vähiten aktiivisilla. Vähiten aktiivisten riski sairastua vakavaan sydänoireeseen oli kaksi kertaa suurempi kuin potilaiden, jotka liikkuivat kohtuullisen paljon, ja heidän riskinsä kuolla seurannan aikana oli jopa nelinkertainen.

Nykytieto ei riitä tunnistamaan ketkä ovat alttiita kovan harjoittelun haitoille eikä myöskään mistä nämä riskit tarkalleen johtuvat. Liikunnan sydänriskit ovat kuitenkin pienehköjä ja häviävät kohtuullisen ja säännöllisen liikunnan lukuisille terveyshyödyille.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest