Terveellinen ruokavalio voi ylläpitää vanhuksen liikuntakykyä

 Yhteys havaittiin laittamalla 2 200 yli seitsemänkymppistä kävelytesteihin. Kun testitulokset yhdistettiin tietoihin osallistujien ruokavaliosta, tutkijat havaitsivat kävelykyvyn parhaimmaksi ryhmässä, jonka ruokavalio oli lähimpänä niin kutsuttua Välimeren ruokavaliota. Heidän kävelykykynsä myös heikkeni hitaammin kahdeksan vuoden seurannan aikana, tulokset osoittivat.

Välimeren perinteistä ruokavaliota noudattavat syövät runsaasti kasviksia, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja ja käyttävät kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja. Myös oliiviöljy ja pähkinät ovat osa ruokavaliota. Harva länsimaalainen syö näin terveellisesti, minkä takia tutkimuksissa usein tarkastellaan kuinka lähellä henkilön ruokavalio on Välimeren ruokavaliota.

Tutkimuksen alussa terveellisesti syövät liikkuivat muita enemmän, tupakoivat vähemmän ja olivat harvemmin ylipainoisia kuin epäterveellisemmin syövät. Onkin todennäköistä, että ruokavaliostaan huolehtivat ovat elintavoiltaan muutenkin terveempiä, joten todennäköisesti ruoka ei selitä nyt saatuja tuloksia kokonaan. Osana hyviä elintapoja monipuolinen ja terveellinen ravinto joka tapauksessa auttaa ylläpitämään liikuntakykyä, tulokset osoittavat.  

Tulokset julkaistiin tieteellisessä Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Julkaistu 2.11.2012. Copyright Duodecim 2012. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tykkää Keventäjistä Facebookissa!

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest