7 huonoa tekosyytä – ethän huijaa itseäsi näillä ruokaan liittyvillä ajatuksilla?

Joskus olemme itse itsemme pahimpia vihollisia, mitä tulee ruokavalioon ja päivittäisiin ruokapäätöksiin. On helppoa huijata itseään pienillä ajatuksilla, jotka livahtavat päähämme ennen tai jälkeen epäterveellisen herkun syömistä. Oletko sinäkin sortunut näihin valkoisiin valheisiin?

Epäonnistumisen jälkeinen hotkiminen

Syyllisyydentunne ja itsensä sättiminen ovat voimakkaita tunnetiloja, jotka johtavat helposti ylensyöntiin. Älä lohduta itseäsi ruoalla silloin, kun työpäivä ei mennyt ihan putkeen tai tunnet muuten vain syyllisyyttä jostain epäonnistumisesta. Syöminen ahdistukseen johtaa helposti kierteeseen, jossa ensin syöt, sitten kadut ja lopulta päädyt toistamaan samaa kaavaa. Tällainen syömismalli on hyvin tyypillinen jojolaihduttajille.

Itsensä syyllistäminen kesken aterian

Moni laihduttaja ajattelee kesken aterian, että tätä minun ei pitäisi syödä. Itseään ei tarvitse ruoskia joka kerta, kun laittaa suuhunsa palasen ruokaa. Suunnittele ateriat ennakkoon, pidä huolta säännöllisestä liikuntarytmistä ja salli itsesi nauttia ruoasta silloin kun on sen aika. Herkkupäivätkin ovat välillä ihan ok, kunhan liikkuu riittävästi.

Lista kielletyistä ruoista

Älä pidä päässäsi jatkuvaa listaa kielletyistä ruoista. Opettele sen sijaan nauttimaan satunnaisista herkkuhetkistä. Dieettisi ei kaadu siihen, että syöt kerran viikossa pienen annoksen jäätelöä. Painonpudotuksessa suuret linjat ovat tärkeämpiä kuin pilkunviilaus ja yksittäiset kielletyt ruokalajit.

Liioittelet tekemiäsi ”virheitä”

Monet laihduttajat ottavat todella raskaasti, jos sortuvat syömään poikkeuksellisen suuren lounaan tai jotain todella epäterveellistä. Yksi ateria ei todellakaan ole mikään katastrofi. Jatkuva tunne epäonnistumisesta johtaa helposti ylensyöntiin ja luovuttamiseen. Lakkaa siis moittimasta itseäsi epäonnistumisista, ja opettele sen sijaan onnittelemaan itseäsi silloin, kun olet pysynyt ruokavaliossasi.

Päätät aloittaa uudestaan ensi viikolla

Terveellinen ruokavalio ei ole mikään kertasuoritus, joka tulee aloittaa alusta pienen virheen sattuessa. Yritä suhtautua dieettiisi elämäntapana ennemmin kuin suorituksena. Opettele siirtymään eteenpäin herkutteluun sortumisen jälkeen. Mitä sitten, jos söit liikaa iltapalaa keskiviikkona? Voit syödä torstaina vähän kevyemmin ja käydä salilla hikoilemassa kalorit pois. Älä luovuta heti, kun homma ei mene täsmälleen niin kuin oppikirjassa.

Ajattelet usein, että ansaitset jotain ylimääräistä

Kaikilla ihmisillä on oikeus syödä. Koko ajatus siitä, että sinun pitäisi ansaita syöminen, on perin pohjin nurinkurinen. On täysin normaalia säästää viikon herkkuhetkeä perjantaihin, jolloin siirryt viettämään vapaaviikonloppua – joskus ajatus herkkujen ansaitsemisesta voi piristää ja motivoida. Ei kuitenkaan ole järkevää toitottaa itselleen joka kahvitauolla tai iltapalalla, että kyllä tämä on nyt ansaittua. Palkitsemisajatus voi myös johtaa siihen, että palkitset itseäsi liian usein. Jokaisen työpäivän jälkeen ei ehkä kannata palkita itseään herkuilla, vaikka työ tuntuisikin raskaalta ja vaikealta.

Annat periksi ruokahalullesi

Moni saattaa ajatella, ettei vain voi mitään kovalle ruokahalulleen ja nälälle. Päätät kuitenkin loppujen lopuksi itse, mitä suuhusi laitat. Tutustu kaikessa rauhassa ravitsemusoppaisiin ja erilaisiin terveellistä ruokavaliota käsitteleviin artikkeleihin. Ota selvää, mitä kehosi oikeasti tarvitsee ja mitä se ei tarvitse voidakseen hyvin. Hyvä tietopohja auttaa ruokavalion hallitsemisen kanssa huomattavasti.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest