5 faktaa sokerista – tiesitkö näitä?

Liika sokerinsaanti on linkitetty tutkimuksissa moniin eri haittoihin. Sokerin osuus kokonaisenergiansaannista tulisi olla korkeintaan kymmenen prosenttia. Suomalaisaikuisten keskimääräinen saanti on hieman pienempää, mutta toisaalta joukossa on henkilöitä, joiden sokerinsaanti ylittää suositukset reippaasti.

Women’s Health listasi mielenkiintoisia sokerifaktoja.

Virvoitusjuomien käyttöä kannattaa rajoittaa

Virvoitusjuomat lisäävät sydänsairauksiin liittyvää kuolemanriskiä kolmanneksella, kertoo JAMA Internal Medicinessä julkaistu tutkimus. Current Diabetes Reportsissa taas julkaistiin tutkimus, jonka mukaan virvoitusjuomien päivittäinen käyttö nostaa kakkostyypin diabeteksen riskiä.

Fruktoosilla haittoja?

Tutkimusten mukaan fruktoosin eli hedelmäsokerin käytöllä saattaa olla haittoja. Fruktoosi lisää rasvan muodostumista maksassa alkoholin kaltaisesti ja on jopa yhdistetty rasvamaksaan.

Piilosokerilla merkittävä osuus saannista

Sokeri löytyy ruokien ainesosaluetteloista paitsi nimellä sokeri, myös monilla muilla nimillä. Sokerista kertovat muun muassa sanat maltoosi, sakkaroosi, ohramallas ja melassi. Piilosokerinsaantiin on hyvä kiinnittää huomiota, jos haluat vähentää sokerinsaantiasi.

Linkittyy metaboliseen oireyhtymään

Metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa, jossa samalla henkilöllä on useita terveyttä uhkaavia häiriöitä yhtä aikaa. Sen aiheuttaa keskivartalolihavuus.

Lisäksi tutkimuksissa on saatu näyttöä siitä, että runsas sokerinsaanti saattaa heikentää terveyttämme muun muassa vaikuttamalla verenpaineeseen ja kolesteroliarvoihin.

Saattaa aiheuttaa mielitekoja

U.S. National Institute on Drug Abusessa julkaistun tutkimuksen mukaan sokeri vaikuttaa aivoihin samankaltaisesti kuin alkoholi, mikä käytännössä saattaa johtaa sokerihimoon. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö mielitekoa vastaan voisi taistella.

Lähde: Women’s Health

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest