Ravitsemustieteen professori gluteenivillityksestä: Prosessoitu vilja isompi ongelma

Gluteeniton ruokavalio kasvattaa suosiotaan myös ei-keliaakikkojen parissa. Ravintoterapeutti Tarja Tuuli-Dammertilla on kokemusta asiakkaista, joita gluteenin poisjättäminen on auttanut.

– Tyypillisesti tutkimuksia on tehty ja keliakiaa ei ole todettu. Kuitenkin vehnän jättäminen pois voi auttaa moniin oireisiin, kuten nivelkipuihin, nukkumiseen, iho-oireisiin ja suolistoon.

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori ja Keventäjien asiantuntija Mikael Fogelholm ei innostu gluteenittomasta dieetistä, mikäli sille ei ole keliakian aiheuttamaa tarvetta, sillä gluteeni aiheuttaa Fogelholmin mukaan oireita vain hyvin pienelle osalle väestöstä.

– Tällä hetkellä ärtyneen suolen oireyhtymä on elämänlaatua heikentävä asia. Havainnot eivät missään nimessä todista, että vilja yleisesti olisi ongelmallista. Ärtyneen suolen oireyhtymä on tämän hetken arvion mukaan noin kymmenellä prosentilla ihmisistä, ja suurimmalla osalla heistä se ei liity millään tavalla gluteeniin. Ei-keliaakikon gluteeniherkkyys lienee noin yhdellä prosentilla väestöstä. Kaiken niputtaminen gluteenin alle on ehdottomasti väärin. Viljassa voi olla jotain muuta, joka aiheuttaa oireita.

– Sana gluteeniton dieetti on typerä, koska suurimmalla osalla ihmisistä gluteeni ei varmasti ole syy vatsavaivoihin.

Voiko vehnän pois jättämällä sitten laihtua?

– Sellaisille, joille vehnä ei sovi, se on elimistölle stressin paikka. Jos halutaan laihduttaa, siellä on monta tekijää takana. Hoidossa suosittelen esimerkiksi vehnän pois jättämistä, Tuuli-Dammert toteaa.

Fogelholm korostaisi viljakeskustelussa pitkälle puhdistettujen viljojen ja täysjyvän eroa.  

– Kun puhutaan viljoista, pitää erottaa pitkälle puhdistetut viljat muista. Tyypillisesti esimerkiksi ranskanleipä on leivottu vehnästä, joka on pitkälle prosessoitu. Grahamleivässä taas on enemmän kuitua. Tutkimusten mukaan kaikkein ongelmallisimpia ovat viljat, joista kuitu on poistettu.

– Hyvin vaalean pitkälle puhdistetun vehnän välttäminen ei ole huono ratkaisu. Myös paljon sokeria sisältävien tuotteiden, kuten virvoitusjuomien ja makeisten välttäminen on yhtä tärkeää laihtumisen kannalta, ja ehkä on hyvä välttää myös lihavalmisteita. Ruokavaliota pitää katsoa kokonaisuutena. Hyvin pitkälle puhdistettu vehnä ei ole terveystuote, mutta vehnään eivät myöskään kilpisty kaikki ongelmat.

Katso koko lähetys videolta.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest