Hiilihydraattimyytit nurin – älä lankea näihin

Hiilihydraatit ovat tärkeitä painonpudottajillekin, joten niitä ei kannata karsia ruokavaliosta kokonaan.

Myytti: Peruna on pahasta

Perunaa kritisoidaan siitä, että se omaa varsin korkean glykeemisen indeksin, eli GI-luvun. Tämä tarkoittaa, että peruna nostaa verensokerin nopeasti ja korkealle aterian jälkeen.

Laihduttaja voi kuitenkin käyttää perunaa kohtuullisissa määrin varsin hyvin, sillä peruna ei suinkaan ole ainoa asia lautasella, joka määrittelee annoksen glykeemisen indeksin. Perunan kanssa tarjotaan usein lihaa, kanaa, kalaa, kasviksia sekä rasvaa, ja näillä kaikilla on oma GI-lukunsa. Perunaa ei kannatakaan syödä pelkiltään, vaan aina osana monipuolista ateriaa. Proteiini ja rasva esimerkiksi tasaavat glykeemistä kuormaa, jolloin perunan merkitys verensokerin laskuille ja nousuille on huomattavasti pienempi.

Myös perunan lihottavuudesta puhutaan. Sadasta grammasta perunaa saa energiaa vain 87 kcal, josta rasvaa on 0,1 grammaa. Olennaista on, mitä perunan kanssa syödään sekä missä muodossa perunaa nautitaan. Ranskanperunat ja kermaperunat ovat ymmärrettävästi melkoisia energiapommeja. Myös uuniperunat majoneesitäytteineen voivat sisältää rutkasti energiaa. Jos perunoiden kyytipoikana menee makkara ja kolmaskin, ei ole ihmekään, jos ”peruna” lihottaa.

Myytti: Liikkuja ei tarvitse hiilihydraatteja

Hiilihydraatit ovat polttoainetta urheilusuoritukselle. Esimerkiksi liikkumaan lähteminen tyhjällä vatsalla ei ole suositeltavaa. Jos hiilihydraatteja ei ole saatavilla, liikkuminen on takkuista ja elimistöä kuormittavaa. Rasva-aineenvaihduntakin toimisi paremmin käsi kädessä hiilihydraattien kanssa, joten usein sanotaankin, että ”rasva palaa hiilihydraattiliekillä”.

Pieni välipala ennen aamulenkkiä, vaikkapa lasi tuoremehua, on siis paikallaan.

Myytti: Laihtuakseen on luovuttava hiilihydraateista

Terveellisten hiilihydraattien mukana tulee paljon ravintoaineita ja kuituja. Useimmalle keventäjälle sopii hiilihydraattien kohtuullistaminen ja valkoisen viljan ja sokerin vähentäminen tai jättäminen pois ruokavaliosta.

Sen sijaan, että menemme äärilaidasta toiseen, kannattaa kokeilla toimisiko kultainen keskitie. Usein hyvään oloon ja painonhallintaan riittää, että karsitaan ensin pois ns. huonot hiilihydraatit, lisätään hiukan proteiinia ja ehkä rasvaa. Totaalikieltäytymistä ja ehdottomuutta ei tarvita, vaan jokaisen tulisi löytää itselleen sopiva ruokavalio ja hiilihydraattien määrä! Hiilihydraattien rajoittamisessa on syytä muistaa rentous ja joustavuus. Kakkupala juhlissa ei pilaa mitään, mutta toki siitä voi kieltäytyä jos siltä tuntuu.

Lähde: Keventäjien asiantuntijat

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest