Höyrykypsennyksellä herkullista ruokaa

Höyrykypsentämällä voit kokeilla erilaisten kasvisten käyttöä uudella helpolla tavalla. Kasvikset kypsyvät karkeana raasteena hyvin nopeasti; suikaleina ja paloina kypsennys kestää vähän pidempään. Kokeile kypsyyttä välillä tikulla, sillä kypsennysaika vaihtelee kasviksen, palojen koon ja vuodenajan mukaan.

Höyryttämällä valmistat helposti 1-2 hengen koko ruoka-annoksen samalla kertaa. Laita ensin kypsymään esim. perunat paksuhkoina paloina ja liha tai lintu ja vasta hetken päästä muut kasvikset kypsymisajan mukaan. Juurekset ja hyvin kiinteät kasvikset vaativat pidemmän kypsymisajan kuin esim. parsa- tai kukkakaali. Nopeasti kypsyvät paprika, kiinankaali ja lehtivihannekset kuten pinaatti. Myös kala kypsyy höyryssä nopeasti maukkaaksi.

Valmista kerralla useampi annos kasviksia

Raasta erilaisia juureksia tai muita kasviksia karkeaksi tai hienommaksi. Kypsennä höyryssä, pirskota joukkoon vähän rypsiöljyä ja nauti puolet kasviksista lämpimänä lisäkkeenä. Mausta loput sitruunamehu- tai viinietikkatilkalla, suolaripauksella ja yrteillä tai/ja pippurilla, sekoita ja nosta kannelliseen astiaan. Säilytä jääkaapissa ja nauti seuraavana päivänä lisäkesalaattina. Kun höyrytät kasviksia isompina paloina ja niitä jää, käytä sellaisenaan salaatiksi tai leikkaa palat pienemmiksi ja mausta kuten edellä tai mielesi mukaan.

Höyrykypsennystapoja

Ruokien höyrykypsentämiseen löytyy monia vaihtoehtoja. Yksinkertainen ja vähän tilaa vievä on höyrytysritilä, joka sopii monen kokoiseen kattilaan tai pannuun. Siinä on 2-3 cm:n ”jalat”, kiinteä osa sekä ulospäin avautuvat ”siivet”, jotka avautuvat kypsennysastian koon mukaan. Kaada kattilan tai pannun pohjalle pari senttiä vettä, kuumenna kiehuvaksi, lisää höyrytysritilä ja kypsennettävät tuotteet. Sulje kannella ja anna kypsyä tarvittava aika. Kun höyryä muodostuu kunnolla, voit vähentää lämmön puoleen, mutta kuitenkin niin, että höyryä syntyy runsaasti. Tarkista välillä ettei vesi pääse loppumaan!

Suomessa tunnettu höyrytysastia on mehumaija eli marjamehustin, jossa mehu irtoaa marjoista tulikuuman höyryn vaikutuksesta. Voit käyttää mehumaijaa, jota on saatavana usean kokoisena, myös muuhun kuin marjojen höyrytykseen.

Höyrykattila muistuttaa vähän mehumaijaa. Siinä on erikseen vesikattila ja sen päällä rei’itetty kattilaosa, johon kypsennettävät raaka-aineet laitetaan. Kerros- eli sarjakattila koostuu juuri näistä kahdesta osasta sekä puurokattilasta. Hackman valmistaa nykyään myös erikseen myytäviä höyrytysosia. Niitä on saatavana kahta kokoa ja ne sopivat jo olemassa oleviin standardikokoisiin kattiloihin.

Uutuuksina löydät kaupoista myös silikonisia höyrytysvälineitä. Höyryritilä sopii monen kokoiseen astiaan ja kaksikerroksinen tukevampi höyrytin on kätevä, silloin kun haluaa valmistaa koko aterian höyryssä ja isommallekin perheelle.

Höyrytys onnistuu myös tavallisessa kasarissa tai vokissa. Nosta vokkiin tai muuhun laakeahkoon kasariin pienehkö korkeareunainen lautanen väärinpäin ja sen päälle isompi lautanen. Kaada pohjalle kiehuvaa vettä. Lautanen ei saa olla liian iso, ettei se estä höyryn pääsyä joka puolelle. Asettele kypsennettävät tuotteet lautaselle ja nosta kansi päälle. Kypsennä ruoka.

Ilman höyrytysvälineitä voit kypsentää esim. kasvikset tiiviin kannen alla pienessä vesimäärässä. Eräänlaista höyryssä kypsentämistä on myös miedohkossa lämmössä uunissa hauduttaminen tiiviissä kannellisessa astiassa ja leivin-/ruuanvalmistuspaperipaketissa tai foliokääreessä kypsentäminen kuten myös paistopussissa kypsentäminen. Tämän syksyn uutuus höyrykääre sopii mikroon tai uuniin. Se pitää ruoasta vapautuvan kosteuden sisällä ja ruoka kypsyy mehukkaaksi. Erityisen hyvin höyrykääre sopii esim. kalalle ja siinä valmistuu yhden hengen ruoka-annos tai lisukkeet kahdelle.

Höyrytys on lempeä kypsennystapa
Höyrykypsennys on lempeää kypsennystä eikä siinä tarvita rasvaa. Ravintoaineiden liukenemistappiot ovat pienempiä kuin vedessä keittäen. Myös ruokien makuaineet säilyvät erittäin hyvin eikä ruoan rakenne ja koostumus muutu.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest