Onko luomu terveellisempi valinta?

Ensin saimme lukea tutkimuksesta, jonka teki London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) ja sen tilasi ja rahoitti Food Standard Agency FSA. Tässä tutkimuksessa todettiin, että erot luomu- ja tavanomaisten tuotteiden koostumuksessa ravitsemuksen kannalta ovat pieniä ja luomutuotteiden terveyshyödyistä ei löytynyt selkeää näyttöä. Tässä kirjallisuuskatsauksessa oli mukana yli 50 tutkimusta.

Toisaalta Ranskan Elintarviketurvallisuusviraston uusi raportti, jossa oli myös mukana yli 50 tutkimusta, osoittaa, että luomuelintarvikkeet ovat parempia ihmisille ja sisältävät vähemmän torjunta-ainejäämiä ja nitraattia.

Ranskalaistutkimuksen mukaan luomutuotteiden kuiva-ainepitoisuus on tavallisia tuotteita korkeampi ja ravintoainetiheys suurempi. Myös luomukasvisten kivennäispitoisuudet ovat korkeampia (mm. rauta, magnesium). He löysivät luomutuotetuista kasviksista, hedelmistä ja marjoista enemmän antioksidantteja ja monityydyttymättömiä rasvahappoja. Brittitutkimuksessa taas tuotteiden koostumuksessa keskityttiin yleisimmin analysoituihin aineisiin (11 ryhmää). Tavanomaisissa tuotteissa oli merkittävästi enemmän typpeä ja luomutuotteissa on merkittävästi enemmän fosforia ja titrattavaa happamuutta. Muissa ei todettu merkittäviä eroja tuotantomenetelmien välillä. Britit eivät tutkineet torjunta-ainejäämiä tai ympäristövaikutuksia.

Luomu on hyvä valinta


Sekä britti- että ranskalaistutkijat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että luomua kannattaa edelleen syödä. Mutta luomun markkinoinnissa on varmasti keskityttävä faktaan ja totuuteen. Koska ravintoainepitoisuudet vaihtelevat paljon tutkimuksesta toiseen, ja varmasti vuodesta toiseen, ei ole reilua sanoa kuluttajalle, että luomu sisältää enemmän ravintoaineita kuin tavanomaisesti tuotettu. Selvästikin luomussa on vähemmän torjunta-ainejäämiä ja vierasaineita ja se on tietenkin hyvä asia. Jokainen kuluttaja voi myös tehdä yhden, ehkä tärkeimmän vertailun: makutestin. Maistuuko luomu paremmalta kuin tavanomainen? Itse olen huomannut että luomuomenat – ja porkkanat ovat ehdottomasti paremman makuisia. Valitsen myös aina luomujauhelihaa, kun sitä on saatavilla lähikaupassani. Jo paketin avatessani huomaan eron.

Luomu on myös hyvä valinta, jos haluaa välttää turhaa ruuan prosessointia ja lisäaineita. Luomu on usein merkitty selvästi kaupan hyllyissä, joten sen poimiminen on helppoa. Monet allergiset ovat kertoneet, että luomumerkintä auttaa heitäkin löytämään itselleen sopivan tuotteen. Esim. luomusuklaassa ei ole soijaa tai muitakaan E-koodeja.

Luomutuotanto takaa eläimille paremmat olot ja ainakin näin kaupunkilaisen mielestä on mukava tietää, että luomukananmunia tuottavalla tilalla kanoilla on enemmän tilaa ja mahdollisuus lajityypilliseen toimintaan. Puhumattakaan siitä että lehmät ja possut saavat käyskennellä vapaasti.

Luonnollinen ei ole aina luomua


Luonnossa on paljon tuotteita, joissa ei ole luomumerkintää. Metsän ja pihan marjat, hedelmät sekä sienet, eivät ehkä saisikaan luomumerkintää, sillä jos lähistöllä on tiloja, joissa ruiskutetaan torjunta-aineita ja ne voivat levitä myös metsään tai omaan pihaan. Siitä huolimatta, olen sitä mieltä, että ne kotimaiset, ehkä itse poimitut, marjat ja hedelmät, ovat parempi valinta kuin kaukaa lennätetty luomuhedelmä. Riistaeläimet eivät myöskään täytä tiukkoja luomukriteereitä. Mutta ainakin minusta tuntuu, että kun eläin on saanut elää ”lajityypillisen” hyvän elämän, hirven, poron tai sorsan syöminen tuntuu eettisesti paremmalta valinnalta. Eikä millään kalalla ei ole luomumerkintää niskassaan kun se nostetaan järvestä.

Luomun valinta ei ole itsestäänselvyys. Asiaa tulee katsoa monelta kannalta, ei vain ravintosisältöä tuijottaen. Jos luomun valitsemalla voi vähentää ruokavalion torjunta-ainejäämien ja lisäaineiden määrää sekä parantaa eläinten elinoloja, minusta valinta ei ole vaikea. Samalla kuitenkin kannattaa muistaa, ettei luomu ole ainoa vaihtoehto. Itse poimitut marjat, sienet, kotipihan luumut, omenat ja viinimarjat, itse metsästetty riista tai kalastettu kala ovat todellista terveysruokaa, joka on usein ekologisestikin paras vaihtoehto.

Lisää tietoa ja tutkimuksia luomusta: www.luomu.fi.

Luonnonantimet ovat ”luomua” parhaimmillaan
Luomu on hyvä valinta, jos haluaa välttää turhaa ruuan prosessointia ja lisäaineita. Luomun voi myös valita makutestin perusteella.

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

  • Terveellinen ruokavalio on vastustuskyvyn perusta – näin syömällä taistelet flunssaa vastaan

    Tavallisen flunssan lisäksi myös influenssat kaatavat tällä hetkellä porukkaa petiin. Ravitsemusterapeutti Anette Palssan vinkeillä voit välttää sairastumisen. Käsien pesu lienee se yleisin ja helpoin keino, mutta useimmat miettivät myös, millaisella ruokavaliolla voisi vastustaa taudin aiheuttajaa....
  • Rasvaa vähän, mutta laadukkaasti

    Rasva puhuttaa paljon ja monet meistä tietävätkin jo, millaista rasvaa elimistö tarvitsee ja millainen rasva on terveellistä. Aika usein kuitenkin levite jätetään pois leivän päältä, kun halutaan keventää ruokavaliota. Tarvitsemme rasvaa energiantuotantoon, rasvaliukoisten vitamiinien turvaamiseksi...
  • Napostelusta tietoiseen syömiseen

    Napostelu, välipalastelu, näykkiminen, laiduntaminen, ohimennen syöminen, syöpöttely - millä nimellä halutaankaan kutsua ruokailua, jossa syödään monta kertaa ja yleensä pieniä määriä. Tämä on suunta, johon suomalaisten ruokailu on menossa. FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan noin 90...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest