Marinoitu vai marinoimaton?

Varminta ja turvallisinta on ostaa tehtaiden pakkaamia tuotteita. Niiden pakkausolosuhteet ovat tarkkaan valvottuja ja pakkauksesta näet aina viimeisen käyttöpäivän sekä mitä pakkaus sisältää. Kun ostat pakkauksen, jonka viimeinen käyttöpäivä on tänään, kypsennä ja syö se myös tänään. Muista että parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä eivät tarkoita samaa!

Marinoituja tuotteita valmistetaan monesta lihasta kuten broilerin, kalkkunan, naudan, porsaan ja pääsiäisen aikaan myös lampaan lihasta. Tarjolla on myös marinoituja kirjolohituotteita. Suosituimpia ovat marinoidut broilerisuikaleet ja fileet. Marinoituina tai pintamaustettuina löydät kaupoista myös broilerin paistisuikaleita, koipireisipaloja, siipiä, kuutioita ym. Marinoitua ja pintamaustettua porsaan ja naudanlihaa on tarjolla suikaleina, fileinä, kuutioina, pihveinä, paisteina ym. Eri valmistajilla on omat marinadinsa ja suosikit vaihtuvat vuodenaikojen mukaan. Kesällä marinoidut tuotteet ovat suosittuja, koska niiden säilyvyys on hyvä. Lisäksi marinoiduissa tuotteissa on pidemmät säilyvyysajat, koska marinadissa on happoja ja muutamissa myös säilöntäaineita, jotka edesauttavat säilymistä.

Tuoteselostukset ovat lähes kaikissa pakkauksissa hyvät, mutta tilan puutteen vuoksi pienellä tekstillä kirjoitettu. Suurennuslasista on apua kauppareissulla. Voit käydä katsomassa tietoja myös netistä valmistajien sivuilta. Kiertelin ison marketin ja pienen lähikaupan hyllyjä ja runsaasti löytyikin erilaisia marinoituja tuotteita ja onneksi myös marinoimattomia eli naturel-tuotteita.

Valmiit marinadit

Miksi meillä käytetään niin runsaasti marinoituja tuotteita? ”Koska ne ovat niin helppoja ja nopeita”, vastasivat useimmat, joilta kysyin asiaa. Yhdessä kaupassa myyjä ihmetteli marinoitujen tuotteiden suosiota: ”Niissähän saa maksaa vedestä saman hinnan kuin lihasta!”. Ja näin tosiaan on. Lihan osuus vaihtelee marinoiduissa ja myös kevyesti suolatuissa tuotteissa 65-85%:n välillä. Kun ostat naturel tai marinoimattoman tuotteen, pakkaus sisältää 100 % lihaa! Tuoteselosteet kannattaa lukea tarkkaan, että tietää mitä syö!

Marinadit sisältävät vettä, joskus, mutta ei läheskään aina öljyä tai kasviöljyä (joissakin on myös maininta mitä öljyä). Muita aineita ovat monet seuraavista: suola, sokeri, glukoosi, maissitärkkelyssiirappi, punaviini- tai muu etikka, erilaisia mausteita, herneproteiini, soija, maltodekstriini, erilaiset lisäaineet kuten hiivauute, emulgointiaine (soijalesitiini), aromit, natriumglutamaatti (E 621), arominvahvenne (E 262), stabilointiaineita (E 50, E 51, E 407, E 425, E 450, E 451, E 1412), happamuuden säätöaineita (E 262, E 211, E 250 E 331, E 500, sitruunahappo, maitohappo), säilöntäaineita (kaliumsorbaatti, E 211, E 202, E 270), hapettumisen estoaineita (askorbiinihappo), sakeuttamisaineita (guarkumi, ksantaanikumi, E 412, E 415). Osa yllä olevista aineista on tavallisia ja myös itse sekoitetuissa marinadeissa käytettyjä kuten suola, sokeri, mausteet ja erilaiset etikat.

Marinoidussa tuotteessa voi olla jopa 13 erilaista E-koodiainetta sekä muita edellä lueteltuja aineita!
E-koodit ovat numerolyhenteitä erilaisille lisäaineille kuten stabilointi-, arominvahvenne-, emulgointi-, sakeuttamis-, hapettumisen esto-, säilöntä- ym. aineille. E-koodeista voit lukea tarkemmin Elintarvikevirasto Eviran sivuilta (www.evira.fi). Muutamat lisäaineet voivat aiheuttaa joillekin allergisia oireita, päänsärkyä ja huonoa oloa.

Marinoidut ja samankokoiset maustamattomat, naturel tuotteet voivat olla lähes samanhintaisia. Esim. broilerin maustamattomat fileesuikaleet (rasvaa 1,8 g/ ja suolaa 0 g/100g) ja erilaiset marinoidut fileesuikaleet maksavat n. 9-13 €/kg. Mutta kauppakohtaiset vaihtelut ovat suuria esim. marinoitu brasilialainen broilerinfileesuikale maksoi vain 6,33 €/kg. (Hinnat lokakuussa 2009). Marinoiduissa tuotteissa painosta 10-35 % on marinadia, josta suuri osa on vettä ja sehän taas on käytännössä ilmaista! 300 g:n pakkauksessa broilerin fileen osuus voi siis olla vain 290-265 g. Marinoitujen naudan ja porsaan liha- sekä kalatuotteiden lihan osuus vaihtelee samalla lailla. Lue tarkkaan raaka-aineluettelo.

Itsetehty marinadi

Marinadi on helppo valmistaa itse ja silloin tiedät mitä syöt. Sekoita rypsiöljyn joukkoon hapoksi esim. valko- tai punaviinietikkaa, viiniä, sitruuna-, lime- tai appelsiinimehua (hapot mureuttavat jonkin verran ja antavat makua lihalle) ja mausteiksi yrttejä, erilaisia mausteita, tahnoja ja suolattomia mausteseoksia, valkosipulia tai sipulia. Marinadin pohjana voi olla myös jogurtti, kuten intialaistyylisissä marinadeissa.

Herkullisen marinadin saat myös pelkästä öljystä ja mausteesta esim. naudan ja lampaan lihalle. Marinadin joukkoon ei kannata lisätä suolaa, tosin marinadeissa suosittu soijakastikekin sisältää runsaasti suolaa. Valitse vähemmän suolaa sisältävä soijakastike. Raastettu tuore inkivääri, raastettu appelsiinin, sitruunan ja limen kuori antavat oman herkullisen makunsa marinadeille. Porsaan ja myös broilerin lihalle sopii vaihteeksi pieni makeus, sen saat esim. hunajasta, siirapista tai fariinisokerista tavallisen sokerin lisäksi.

Kaada marinadi kaksinkertaiseen muovipussiin, lisää marinoitava tuote. Sulje pussi. Kääntele ja painele sitä, niin että kaikki suikaleet tms. saavat osansa marinadista. Nosta varmuudeksi lautaselle ja anna marinoitua 15-30 minuuttia huoneenlämmössä, muutama tunti tai yön yli jääkaapissa.

Kun haluat esim. jogurtti- tai muun sakean marinadin jäävän lihan tai kalan pintaan, kypsennä tuotteet uunissa. Pyyhi marinadi talouspaperilla pois, jos haluat hyvän paistopinnan. Sivele paistettavat isommat tuotteet öljyllä ennen paistamista tai grillaamista. Kun paistat suikaleita tai kuutioita, lisää pannulle vähän öljyä.

Marinoimaton tuote on 100 % lihaa!
Marinoituja tuotteita valmistetaan monesta lihasta kuten broilerin, kalkkunan, naudan, porsaan ja kalan lihasta. Suosituimpia ovat marinoidut broilerisuikaleet ja -fileet. Marinadi on myös helppo valmistaa itse ja silloin ainakin tiedät mitä syöt…

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest