Maailmalla puuron arvostus on noussut parin vuoden ajan, ja esimerkiksi New Yorkissa on pelkkään puuroon keskittyneitä lounaspaikkoja. Vaikka suomalaiset ovat puurokansaa, viljat eivät ole meillä samalla tavalla trendikkäitä. Kaura on kuitenkin suomalaista superruokaa, jonka terveyshyödyt on hyväksytty Euroopan unionissa asti.
Kauran kuitu alentaa kolesterolia
Rukiin terveellisyys on kaikkien tiedossa, mutta kaura on ravintoarvoiltaan vähintäänkin rukiin veroinen. Kansanperinnetietona kauran vatsaa hellivästä vaikutuksesta on puhuttu iät ja ajat. Tarkempi tutkimustyö käynnistyi noin 30 vuotta sitten. Lukuisat tutkimukset osoittavat, että kaura sisältää hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvaa ihmisen tarvitsemassa suhteessa. Rasvan laatu on kohdillaan, sillä kaura sisältää vain vähän tyydyttyneitä rasvahappoja. Myös proteiinikoostumus on ravitsemuksellisesti paras tavallisimpiin viljalajeihin verrattuna.
Suurin kauran valttikortti on kuitenkin sen sisältämä vesiliukoinen kuitu, beetaglukaani. Sen on osoitettu vähentävän veren kolesterolia. Terveysväittämä kuuluu, että kolme grammaa beetaglukaania päivässä auttaa hillitsemään kolesterolia. Määrä kertyy yllättävän helposti, kun käyttää kauraa monipuolisesti. Myös ohrassa on paljon beetaglukaania, mutta se tuhoutuu käsiteltäessä herkemmin kuin kauran beetaglukaani.
Kauraa monessa muodossa
Janoon
Kaurajuomia (eli ”maitoja”) on tarjolla sekä maustamattomana että maustettuna esimerkiksi suklaalla ja mangolla. Nestemäisissä elintarvikkeissa beetaglukaanin käyttö on kuitenkin haasteellista, eikä beetaglukaania ole välttämättä ihan niin paljon jäljellä kuin muissa kauratuotteissa.
Ruuanvalmistukseen
Kaurapasta on hyvä vaihtoehto perinteiselle vehnäpastalle. Beetaglukaani säilyy pastassa hyvin.
Kaura”kermoilla” voi helposti korvata tavallisen ruokakerman. Pehmeä maku nostaa ruoan makuvivahteet, kuten esimerkiksi appelsiinin kirpeyden esille. Vaikka osa kuidun terveyshyödyistä olisi kadonnut, kaurakermassa on kuitenkin jäljellä antioksidantteja.
Tämän lisäksi hyvinvarustetuista kaupoista löytyy ranskankerman ja kermaviilin tyyppisiä, kaurasta valmistettuja tuotteita. Niiden sisältämä rasva on usein hyvää, tyydyttymätöntä auringonkukkaöljyä.
Aamu-, väli- ja iltapalaksi
Kaurajogurteissa kuitu on säilynyt hyvin. Usein kaurajogurtit on täydennetty kalsiumilla ja vitamiineilla.
Kauranäkkileipä maistuu kevyiden päällysten kera.
Herkutteluun
Kauravaniljakastikkeesta ja kaurajäätelöstä loihdit kesäisiä, kevyitä herkkuja.
Leivontaan
Kaurahiutaleet ovat klassikko puurossa, mutta kokeile myös pannukakun ja juomien valmistukseen. Rapea kauramuru maistuu myös lohen päällä.
Kauraleseistä keittyy ihanan pehmeä puuro. Leseillä voit korvata myös korppujauhot lihapullataikinassa.
Puhdas Kaura- täysjyväjauhojen proteiini ei sisällä vehnän proteiinin tyyppistä gluteenia ja sopii siksi myös gluteenittomaan ruokavalioon.
Keventäjät tarjoaa parhaat työkalut laihduttamisen tueksi! Asiantuntijoidemme ohjeilla ja työkalujemme avulla onnistut varmasti. Liity nyt!
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Keventäjä kermojen viidakossa
Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...Loppukesän parhaat kevythampurilaiset
Hampurilaiset ovat ihanaa kesäruokaa, keventäjällekin. Viitseliäs valmistaa herkkupurilaisen itse ja muistaa kolmea tärkeää sääntöä: pienempikin hampurilainen täyttää, majoneesi kannattaa vaihtaa kevyempään, ja lisukkeet on syytä päivittää järkeviksi. Hampurilaisissa on paljon energiaa, rasvaa ja suolaa, eikä...Kasvikset valloittavat grillin
Grillissä kypsyvät maustevoin mehevöittämät varhaisnauriit, muhkeat, tuorejuustolla täytetyt portobellosienet, aromikas tsatsikin kera tarjottava fenkoli sekä makealla thai chilikastikkeella maustetut hedelmät. Tänä kesänä keventäjä innostuu uudenlaisista grillikasvisherkuista. Onneksi yhä useampi muistaa, että kasvikset kuuluvat grilliritilälle siinä...