Maailmalla puuron arvostus on noussut parin vuoden ajan, ja esimerkiksi New Yorkissa on pelkkään puuroon keskittyneitä lounaspaikkoja. Vaikka suomalaiset ovat puurokansaa, viljat eivät ole meillä samalla tavalla trendikkäitä. Kaura on kuitenkin suomalaista superruokaa, jonka terveyshyödyt on hyväksytty Euroopan unionissa asti.
Kauran kuitu alentaa kolesterolia
Rukiin terveellisyys on kaikkien tiedossa, mutta kaura on ravintoarvoiltaan vähintäänkin rukiin veroinen. Kansanperinnetietona kauran vatsaa hellivästä vaikutuksesta on puhuttu iät ja ajat. Tarkempi tutkimustyö käynnistyi noin 30 vuotta sitten. Lukuisat tutkimukset osoittavat, että kaura sisältää hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvaa ihmisen tarvitsemassa suhteessa. Rasvan laatu on kohdillaan, sillä kaura sisältää vain vähän tyydyttyneitä rasvahappoja. Myös proteiinikoostumus on ravitsemuksellisesti paras tavallisimpiin viljalajeihin verrattuna.
Suurin kauran valttikortti on kuitenkin sen sisältämä vesiliukoinen kuitu, beetaglukaani. Sen on osoitettu vähentävän veren kolesterolia. Terveysväittämä kuuluu, että kolme grammaa beetaglukaania päivässä auttaa hillitsemään kolesterolia. Määrä kertyy yllättävän helposti, kun käyttää kauraa monipuolisesti. Myös ohrassa on paljon beetaglukaania, mutta se tuhoutuu käsiteltäessä herkemmin kuin kauran beetaglukaani.
Kauraa monessa muodossa
Janoon
Kaurajuomia (eli maitoja) on tarjolla sekä maustamattomana että maustettuna esimerkiksi suklaalla ja mangolla. Nestemäisissä elintarvikkeissa beetaglukaanin käyttö on kuitenkin haasteellista, eikä beetaglukaania ole välttämättä ihan niin paljon jäljellä kuin muissa kauratuotteissa.
Ruuanvalmistukseen
Kaurapasta on hyvä vaihtoehto perinteiselle vehnäpastalle. Beetaglukaani säilyy pastassa hyvin.
Kaurakermoilla” voi helposti korvata tavallisen ruokakerman. Pehmeä maku nostaa ruoan makuvivahteet, kuten esimerkiksi appelsiinin kirpeyden esille. Vaikka osa kuidun terveyshyödyistä olisi kadonnut, kaurakermassa on kuitenkin jäljellä antioksidantteja.
Tämän lisäksi hyvinvarustetuista kaupoista löytyy ranskankerman ja kermaviilin tyyppisiä, kaurasta valmistettuja tuotteita. Niiden sisältämä rasva on usein hyvää, tyydyttymätöntä auringonkukkaöljyä.
Aamu-, väli- ja iltapalaksi
Kaurajogurteissa kuitu on säilynyt hyvin. Usein kaurajogurtit on täydennetty kalsiumilla ja vitamiineilla.
Kauranäkkileipä maistuu kevyiden päällysten kera.
Herkutteluun
Kauravaniljakastikkeesta ja kaurajäätelöstä loihdit kesäisiä, kevyitä herkkuja.
Leivontaan
Kaurahiutaleet ovat klassikko puurossa, mutta kokeile myös pannukakun ja juomien valmistukseen. Rapea kauramuru maistuu myös lohen päällä.
Kauraleseistä keittyy ihanan pehmeä puuro. Leseillä voit korvata myös korppujauhot lihapullataikinassa.
Puhdas Kaura- täysjyväjauhojen proteiini ei sisällä vehnän proteiinin tyyppistä gluteenia ja sopii siksi myös gluteenittomaan ruokavalioon.
Keventäjät tarjoaa parhaat työkalut laihduttamisen tueksi! Asiantuntijoidemme ohjeilla ja työkalujemme avulla onnistut varmasti. Liity nyt!
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Mausteista joulua!
Kanelin, kardemumman, neilikan ja inkiväärin tuoksut virittävät meidät joulun odotukseen. Keventäjän kannalta mausteet ovat iloinen asia myös siitä syystä, että mausteinen ruoka ei houkuttele ylensyöntiin. Tuttujen mausteiden tuoksujen mukana joulu löytää koteihin. Perinteisten joulumausteiden historia...Tuunaa joulun tähteet – näin loihdit kevyitä herkkuja!
Jouluruokaa jää usein pyhistä paljon yli. Keventäjä on ikävän valinnan edessä miettiessään, joutuuko ahmimaan tähteet vain ruuan hävittämisen vuoksi. Luova tuunaa joulun tähteet uudenlaisiksi, kevyiksi herkuiksi. Joulupöydän antimiin paneudutaan ajoissa ja huolella. Menu suunnitellaan tarkkaan,...Salaatit keventävät kesää
Revi lautaselle erilaisia salaatinlehtiä ja lisää jotakin ruokaisaa, kuten vähärasvaista kinkkua, kanaa, papuja ja pähkinöitä. Tuoksuva ja tuhti salaatti on kokonainen ateria, mutta usein kevyt sellainen. Salaattien keveyden takaavat ennen kaikkea salaatinlehdet, jotka ovat 90-prosenttisesti...