Kotimainen ihmevilja alentaa kolesterolia – kuuluuhan tämä ruokavalioosi?

Maailmalla puuron arvostus on noussut parin vuoden ajan, ja esimerkiksi New Yorkissa on pelkkään puuroon keskittyneitä lounaspaikkoja. Vaikka suomalaiset ovat puurokansaa, viljat eivät ole meillä samalla tavalla trendikkäitä. Kaura on kuitenkin suomalaista superruokaa, jonka terveyshyödyt on hyväksytty Euroopan unionissa asti.

Kauran kuitu alentaa kolesterolia

Rukiin terveellisyys on kaikkien tiedossa, mutta kaura on ravintoarvoiltaan vähintäänkin rukiin veroinen. Kansanperinnetietona kauran vatsaa hellivästä vaikutuksesta on puhuttu iät ja ajat. Tarkempi tutkimustyö käynnistyi noin 30 vuotta sitten. Lukuisat tutkimukset osoittavat, että kaura sisältää hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvaa ihmisen tarvitsemassa suhteessa. Rasvan laatu on kohdillaan, sillä kaura sisältää vain vähän tyydyttyneitä rasvahappoja. Myös proteiinikoostumus on ravitsemuksellisesti paras tavallisimpiin viljalajeihin verrattuna.

Suurin kauran valttikortti on kuitenkin sen sisältämä vesiliukoinen kuitu, beetaglukaani. Sen on osoitettu vähentävän veren kolesterolia. Terveysväittämä kuuluu, että kolme grammaa beetaglukaania päivässä auttaa hillitsemään kolesterolia. Määrä kertyy yllättävän helposti, kun käyttää kauraa monipuolisesti. Myös ohrassa on paljon beetaglukaania, mutta se tuhoutuu käsiteltäessä herkemmin kuin kauran beetaglukaani.

Kauraa monessa muodossa

Janoon

Kaurajuomia (eli ”maitoja”) on tarjolla sekä maustamattomana että maustettuna esimerkiksi suklaalla ja mangolla. Nestemäisissä elintarvikkeissa beetaglukaanin käyttö on kuitenkin haasteellista, eikä beetaglukaania ole välttämättä ihan niin paljon jäljellä kuin muissa kauratuotteissa.

Ruuanvalmistukseen

Kaurapasta on hyvä vaihtoehto perinteiselle vehnäpastalle. Beetaglukaani säilyy pastassa hyvin.

Kaura”kermoilla” voi helposti korvata tavallisen ruokakerman. Pehmeä maku nostaa ruoan makuvivahteet, kuten esimerkiksi appelsiinin kirpeyden esille. Vaikka osa kuidun terveyshyödyistä olisi kadonnut, kaurakermassa on kuitenkin jäljellä antioksidantteja.

Tämän lisäksi hyvinvarustetuista kaupoista löytyy ranskankerman ja kermaviilin tyyppisiä, kaurasta valmistettuja tuotteita. Niiden sisältämä rasva on usein hyvää, tyydyttymätöntä auringonkukkaöljyä.

Aamu-, väli- ja iltapalaksi

Kaurajogurteissa kuitu on säilynyt hyvin. Usein kaurajogurtit on täydennetty kalsiumilla ja vitamiineilla.

Kauranäkkileipä maistuu kevyiden päällysten kera.

Herkutteluun

Kauravaniljakastikkeesta ja kaurajäätelöstä loihdit kesäisiä, kevyitä herkkuja.

Leivontaan

Kaurahiutaleet ovat klassikko puurossa, mutta kokeile myös pannukakun ja juomien valmistukseen. Rapea kauramuru maistuu myös lohen päällä.

Kauraleseistä keittyy ihanan pehmeä puuro. Leseillä voit korvata myös korppujauhot lihapullataikinassa.

Puhdas Kaura- täysjyväjauhojen proteiini ei sisällä vehnän proteiinin tyyppistä gluteenia ja sopii siksi myös gluteenittomaan ruokavalioon.

Keventäjät tarjoaa parhaat työkalut laihduttamisen tueksi! Asiantuntijoidemme ohjeilla ja työkalujemme avulla onnistut varmasti. Liity nyt!

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Kulhollinen keveyttä

    Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...
  • Keventäjä kermojen viidakossa

    Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...
  • Loppukesän parhaat kevythampurilaiset

    Hampurilaiset ovat ihanaa kesäruokaa, keventäjällekin. Viitseliäs valmistaa herkkupurilaisen itse ja muistaa kolmea tärkeää sääntöä: pienempikin hampurilainen täyttää, majoneesi kannattaa vaihtaa kevyempään, ja lisukkeet on syytä päivittää järkeviksi. Hampurilaisissa on paljon energiaa, rasvaa ja suolaa, eikä...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest