Pizza on kaikkien epäterveellisten herkkujen esikuva. Vai onko sittenkään? Pizza on yhtä kuin pohjan, täytteiden ja juuston summa. Huomion kiinnittäminen näihin kolmeen asiaan auttaa terveellisen pizzan leipomisessa. Myös annoskoolla on merkitystä. Muutama maltillinen pala pizzaa runsaan lisukesalaatin kera mahtuu hyvin keventäjän ruokavalioon, jopa säännöllisesti.
Panosta pohjaan
Aidon italialaisen pizzan tunnistaa pohjasta, jonka tulee olla juuri sopivan ohut ja rapea. Sen ei kuitenkaan tarvitse sisältää pelkkää valkoista vehnää. Pizzapohjan kuitupitoisuus kasvaa huomattavasti, kun osa taikinan jauhoista korvataan ruisjauhoilla. Ruisjauho tekee pohjan helposti kovaksi, joten ruisjauhojen osuus kannattaa jättää noin kolmannekseen jauhojen kokonaismäärästä. Pienen osan ruisjauhoista voi korvata myös ruisleseillä.
LUE MYÖS: Pasta vai kasvispizza – terveellisemmät valinnat ravintolassa
Mikään ei myöskään estä jättämästä jauhoja taikinasta osittain tai kokonaan pois. Vähähiilihydraattinen pizzapohja syntyy sekoittamalla purkillinen maitorahkaa 150 grammaan kevytjuustoraastetta. Lisää joukkoon 2 kananmunaa, 1/2 dl kaura- tai vehnäleseitä, 3 rkl ruisjauhoja sekä teelusikallisen leivinjauhetta.
Tällainen pizzapohja vaatii noin 10 minuutin esipaistamisen 200 asteessa ennen täytteiden lisäämistä. Myös mantelijauhetta voi käyttää pizzapohjaan jauhoja korvaamaan. Tai voit valmistaa pizzapohjan kokonaan ilman jauhoja raastetusta kukkakaalista, juustosta ja kananmunista. Tämäkin pohja vaatii esipaiston ennen täytteiden lisäämistä.
Täytä terveellisesti
Pohjalla on loppujen lopuksi melko pieni osuus pizzan kalorimäärästä. Kevyempi pizza syntyy täytteiden ja juuston rasvaisuutta säätelemällä. Muista, että tomaatti on monesti se, joka tekee pizzasta pizzan. Klassinen, itse tehty tomaattikastike selättää pelkän pyreen mennen tullen. Sitä kannattaakin käyttää runsaasti makua antamaan.
Tomaatti sopii erinomaisesti myös lisätäytteeksi pizzaa mehevöittämään. Tomaattikastikkeen voi korvata myös (itse tehdyllä) pestolla, jossa on runsaasti hyvää, pehmeää rasvaa.
Peston pikantti maku riittää kantamaan pizzaa pitkälle: täytteitä ei tarvitse latoa valtavia määriä. Kevyitä pizzan täytteitä ovat muun muassa vähärasvaiset lihat (broileri, kinkku ja jauheliha), tonnikala ja äyriäiset sekä lukuisat erilaiset kasvikset.
Kokeile rohkeasti uudenlaisia täytteitä, kuten kananmunaa, pehmeäksi karamellisoituja sipulirenkaita, latva-artisokkaa, munakoisoa, parsakaalia, saksanpähkinöitä ja jopa päärynää ja muita hedelmiä. Loraus balsamiviinietikkaa kruunaa gourmet-pizzan. Osa raaka-aineista kannattaa lisätä vasta kypsän, kuuman pizzan päälle. Tällaisia ovat muun muassa avokado ja rucola.
LUE MYÖS: 4 tapaa leikata pizzan kaloreita – kokeile näitä vinkkejä!
Vaikuta juustovalinnalla
Pizzajuustolla on iso rooli: se muovaa helposti pizzasta kaloripommin, vaikka pohja ja täytteet olisivatkin järkevästi valittu. Italialainen levittää juustoraasteen aina ennen muita täytteitä. Suomalaiset käyttävät sen sijaan juustoa ”gratinoimaan” pizzan. Usein gratiininomainen käyttötapa ajaa vielä helpommin tyhjentämään täytekeon päälle pussin, jos toisenkin.
Juusto ei ole kuitenkaan pizzan onnistumisen kannalta välttämätön raaka-aine, sen voi jättää poiskin, kunhan vain täyte on tarpeeksi mehukas. Juuston ylimmät ystävät voivat sen sijaan valita kevyempiä vaihtoehtoja. Raejuusto tuo juustoon mukavaa pehmeyttä, vaikka olisikin rasvatonta! Myös kotijuusto, kevytmozzarella tai kevyempi fetajuusto tuovat pizzaan kaivattua juustoisuutta.
Kokeile seuraavia Keventäjien pizzaohjeita
- Broileri-raejuustopizza 🔒 Keventäjien jäsenille
- Jokiravunpyrstö-kananmunapizza 🔒 Keventäjien jäsenille
- Avokado-kotijuustopizza 🔒 Keventäjien jäsenille
- Pehmeä sipulipizza (vähähiilihydraattinen) 🔒 Keventäjien jäsenille
- Kasvis-mozzarellapizza 🔒 Keventäjien jäsenille
- Tonnikala-mexicanapizza 🔒 Keventäjien jäsenille
- Kantarelli-jauhelihapizza 🔒 Keventäjien jäsenille
Terveellinen pizza - Herkutellaan pizzalla!
Pizza - italialaisten keino lihottaa maailma vai keventäjällekin kelpo herkku? Terveellinen pizza valmistetaan ohutpohjaisena ja päällystetään vähärasvaisilla täytteillä sekä kohtuullisella määrällä kevytjuustoa. Pizza on kaikkien epäterveellisten herkkujen esikuva. Vai onko sittenkään? Pizza on yhtä kuin...Pakastimen tyhjennystalkoot!
Vanhat pakasteet kannattaa popsia pois uuden sadon alta. Ruoka ei säily ikuisesti pakastettunakaan. Testaa, tiedätkö, kauanko pakastimen aarteet ovat käyttökelpoisia. Kokeile myös Keventäjien ihania reseptejä! Pakastin on mitä kätevin tapa säilöä ruokaa tulevaisuuteen. Välillä se...Miten laihtua? Viisitoista vinkkiä kevyempään vuoteen
Uutena vuotena lupaillaan suuria, mutta valitettavan usein pidetään pieniä - jos niitäkään. Keventäjien neuvojen avulla on helpompi kulkea kohti tavoitetta. Alkuvuosi on laihdutusbuumin aikaa. Lehdet ja nettipalstat pursuavat kevennyskikkoja, joista osa on vähintäänkin viihdyttäviä. Laihdutuksen...
Terveellinen pizza - Herkutellaan pizzalla!
Pizza - italialaisten keino lihottaa maailma vai keventäjällekin kelpo herkku? Terveellinen pizza valmistetaan ohutpohjaisena ja päällystetään vähärasvaisilla täytteillä sekä kohtuullisella määrällä kevytjuustoa. Pizza on kaikkien epäterveellisten herkkujen esikuva. Vai onko sittenkään? Pizza on yhtä kuin...Pakastimen tyhjennystalkoot!
Vanhat pakasteet kannattaa popsia pois uuden sadon alta. Ruoka ei säily ikuisesti pakastettunakaan. Testaa, tiedätkö, kauanko pakastimen aarteet ovat käyttökelpoisia. Kokeile myös Keventäjien ihania reseptejä! Pakastin on mitä kätevin tapa säilöä ruokaa tulevaisuuteen. Välillä se...Miten laihtua? Viisitoista vinkkiä kevyempään vuoteen
Uutena vuotena lupaillaan suuria, mutta valitettavan usein pidetään pieniä - jos niitäkään. Keventäjien neuvojen avulla on helpompi kulkea kohti tavoitetta. Alkuvuosi on laihdutusbuumin aikaa. Lehdet ja nettipalstat pursuavat kevennyskikkoja, joista osa on vähintäänkin viihdyttäviä. Laihdutuksen...