Herkutellaan pizzalla!

Pizza on kaikkien epäterveellisten herkkujen esikuva. Vai onko sittenkään? Pizza on yhtä kuin pohjan, täytteiden ja juuston summa. Huomion kiinnittäminen näihin kolmeen asiaan auttaa terveellisen pizzan leipomisessa. Myös annoskoolla on merkitystä. Muutama maltillinen pala pizzaa runsaan lisukesalaatin kera mahtuu hyvin keventäjän ruokavalioon, jopa säännöllisesti.

Panosta pohjaan

Aidon italialaisen pizzan tunnistaa pohjasta, jonka tulee olla juuri sopivan ohut ja rapea. Sen ei kuitenkaan tarvitse sisältää pelkkää valkoista vehnää. Pizzapohjan kuitupitoisuus kasvaa huomattavasti, kun osa taikinan jauhoista korvataan ruisjauhoilla. Ruisjauho tekee pohjan helposti kovaksi, joten ruisjauhojen osuus kannattaa jättää noin kolmannekseen jauhojen kokonaismäärästä. Pienen osan ruisjauhoista voi korvata myös ruisleseillä.

Mikään ei myöskään estä jättämästä jauhoja taikinasta osittain tai kokonaan pois. Vähähiilihydraattinen pizzapohja syntyy sekoittamalla purkillinen maitorahkaa 150 grammaan kevytjuustoraastetta. Lisää joukkoon 2 kananmunaa, 1/2 dl kaura- tai vehnäleseitä, 3 rkl ruisjauhoja sekä teelusikallisen leivinjauhetta. Tällainen pizzapohja vaatii noin 10 minuutin esipaistamisen 200 asteessa ennen täytteiden lisäämistä. Myös mantelijauhetta voi käyttää pizzapohjaan jauhoja korvaamaan. Tai voit valmistaa pizzapohjan kokonaan ilman jauhoja raastetusta kukkakaalista, juustosta ja kananmunista. Tämäkin pohja vaatii esipaiston ennen täytteiden lisäämistä.

Täytä terveellisesti

Pohjalla on loppujen lopuksi melko pieni osuus pizzan kalorimäärästä. Kevyempi pizza syntyy täytteiden ja juuston rasvaisuutta säätelemällä. Muista, että tomaatti on monesti se, joka tekee pizzasta pizzan. Klassinen, itse tehty tomaattikastike selättää pelkän pyreen mennen tullen. Sitä kannattaakin käyttää runsaasti makua antamaan. Tomaatti sopii erinomaisesti myös lisätäytteeksi pizzaa mehevöittämään. Tomaattikastikkeen voi korvata myös (itse tehdyllä) pestolla, jossa on runsaasti hyvää, pehmeää rasvaa.

Peston pikantti maku riittää kantamaan pizzaa pitkälle: täytteitä ei tarvitse latoa valtavia määriä. Kevyitä pizzan täytteitä ovat muun muassa vähärasvaiset lihat (broileri, kinkku ja jauheliha), tonnikala ja äyriäiset sekä lukuisat erilaiset kasvikset. Kokeile rohkeasti uudenlaisia täytteitä, kuten kananmunaa, pehmeäksi karamellisoituja sipulirenkaita, latva-artisokkaa, munakoisoa, parsakaalia, saksanpähkinöitä ja jopa päärynää ja muita hedelmiä. Loraus balsamiviinietikkaa kruunaa gourmet-pizzan. Osa raaka-aineista kannattaa lisätä vasta kypsän, kuuman pizzan päälle. Tällaisia ovat muun muassa avokado ja rucola.

Vaikuta juustovalinnalla

Pizzajuustolla on iso rooli: se muovaa helposti pizzasta kaloripommin, vaikka pohja ja täytteet olisivatkin järkevästi valittu. Italialainen levittää juustoraasteen aina ennen muita täytteitä. Suomalaiset käyttävät sen sijaan juustoa ”gratinoimaan” pizzan. Usein gratiininomainen käyttötapa ajaa vielä helpommin tyhjentämään täytekeon päälle pussin, jos toisenkin. Juusto ei ole kuitenkaan pizzan onnistumisen kannalta välttämätön raaka-aine, sen voi jättää poiskin, kunhan vain täyte on tarpeeksi mehukas. Juuston ylimmät ystävät voivat sen sijaan valita kevyempiä vaihtoehtoja. Raejuusto tuo juustoon mukavaa pehmeyttä, vaikka olisikin rasvatonta! Myös kotijuusto, kevytmozzarella tai kevyempi fetajuusto tuovat pizzaan kaivattua juustoisuutta.

Kokeile seuraavia Keventäjien pizzaohjeita

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Laskukaavoilla laihaksi?

    Kalorit ovat keventämisen kielioppi -niiden ymmärtäminen auttaa soveltamaan teoriaa käytäntöön. Jatkuva kaloreiden laskeminen on kuitenkin raskasta. Laskuri voi kuitenkin jäädä päälle, kun mietitään, mitä saa syödä palkinnoksi erilaisista puhdetöistä. Tällainen laskeminen ei ole koskaan sataprosenttisen...
  • Metsästä lautaselle - Keventäjien riistaherkut

    Loka-marraskuu on riistan kuumin sesonkiaika. Jos Keventäjä saa riistaa käsiinsä, siitä kannattaa pitää kiinni, sillä vähärasvaisesta riistalihasta valmistuu helposti täyttäviä, mutta kevyitä syysruokia. Riistakäristystä saa onneksi kauppojen pakastearkuista ympäri vuoden. Riista saapui suomalaisten ruokapöytään jo...
  • Solakkuutta sienistä!

    Syksyinen metsä on aarreaitta, josta keventäjä hakee kori kädessä aineksia monenlaisiin herkkuihin. Kotimaiset sienet sisältävät runsaasti proteiinia, mutta vain vähän energiaa. Syötäviä sieniä kasvaa metsissämme vuosittain jopa miljardi kiloa. Herkulliset lakkipäät ovat jokamiehen poimittavissa, mutta...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest