Suosi höyryttämistä
Höyryttäminen on terveellinen tapa valmistaa ruokaa. Se sopii niin kasviksille, lihalle kuin kalallekin. Höyrykypsennyksessä ei tarvita rasvaa kuten paistamisessa ja höyry kypsentää lempeästi. Ruoan maku, väri, rakenne ja etenkin ravintoarvot säilyvät erittäin hyvin.
Höyryssä kypsentäminen onnistuu esimerkiksi höyrytyskattilassa, höyryritilän päällä, Mehu-Maijassa tai paistinkattilassa, jossa keittoastian pohjalla kiehuva vesi kypsentää ritilän päällä olevat ruoka-aineet. Kypsennä höyryssä vihanneksia, perunoita, kalaa ja broileria.
Keittäminen säästää vitamiineja
Keittäminen on erinomainen, kevyt ja terveellinen tapa valmistaa esimerkiksi lihaa, broileria ja kalaa sekä vihanneksia. Keitettäessä ruokaan ei tarvitse lisätä ylimääräistä rasvaa eikä siihen tule käristymisestä johtuvia haitallisia karsinogeenejä. Lisäksi keittäessä ruokien hivenaineet ja vitamiinit säilyvät paremmin kuin paistettaessa.
Lisää vettä vain sen verran, että raaka-aine juuri ja juuri peittyy, ja kypsennä poreillen. Voit myös maustaa keitinliemen, jolloin saat siitä hyvän pohjan esimerkiksi keitoille. Keitä lihaa tai broileria isompi määrä kerrallaan, niin saat helposti kaksi ateriaa: esimerkiksi maukkaan keiton ja kastikeruoan.
Valmista uunissa
Esimerkiksi paistopussissa hauduttaminen on loistava tapa valmistaa rasvatonta ja terveellistä ruokaa. Uunissa hauduttaminen sopii erityisesti hyvin pitkäaikaista kypsennystä vaativille padoille. Sekoita kasvikset, lihat, mausteet, neste ja mahdollisesti ohrasuurimot pataan ja nosta hautumaan uuniin matalaan lämpötilaan. Ruoan kypsyessä voit lähteä vaikka lenkille!
Uunissa leivinpaperin päällä ilman rasvaa ja paistokäryä paistuvat myös helposti ja kevyesti esimerkiksi lihapullat, jauhelihapihvit, kasvispihvit, silakkapihvit, ja muut kalat. Sopiva lämpötila on 225-250 astetta.
Paista oikein
Kun paistat pihvejä, broileria tai kalaa pannulla, unohda leivitys eli paneeraus. Leivitys on kuin imupaperi, joka imee kaiken rasvan itseensä.
Käytä paistamiseen pullomargariinia, öljyä tai margariinia kohtuullisen niukasti. Nosta paistettu ruoka pannulta ja heitä pannulle jäänyt rasva pois.
Palalihan paistamisessa seuraava kikka on kätevä: nosta huoneenlämpöiset lihapalat kulhoon, lisää joukkoon vähän öljyä ja sekoita hyvin. Palojen kaikki pinnat paistuvat hyvin, eikä pannulle tarvitse lisätä lainkaan rasvaa.