Ihmisen elimistö ei kaipaa sokeria ja valkoista viljaa. Sen sijaan kuitupitoiset viljatuotteet, hedelmät ja marjat auttavat painonhallinnassa ja edistävät terveyttä. Siksi ei ole perusteltua jättää hiilihydraatteja täysin pois ruokavaliosta, mutta niidenkin määrää on syytä tarkkailla, jos haluaa pudottaa painoaan.
Kuitu on yksi terveellisen ruokavalion mittari. Kun ruokavaliossa on tarpeeksi kuitua, myös monia ravintoaineita saa riittävästi. Suositusten mukaan kuituja tulisi saada ravinnosta 25-35 grammaa päivässä.
Huffington Post listasi eräitä terveellisiä hiilihydraattien lähteitä, jotka sopivat mainiosti keventäjänkin ruokavalioon. Muista, että kokonaisuus on tärkeintä.
Kaura
Kauran on todettu tarjoavan lukuisia terveyshyötyjä, se muun muassa auttaa alentamaan kolesterolia. Kaurapuuro onkin mainio aamu- tai iltapala, kunhan et päällystä puuroa sokerilla tai runsaalla hillomäärällä.
Kvinoa
Kupillisessa kvinoaa on 5 grammaa kuitua, mikä ei ole ainoa ilahduttava asia tässä terveellisessä lisukkeessa. Kvinoassa on myös runsaasti proteiinia. Itse asiassa se sisältää kaikkia yhdeksää välttämätöntä aminohappoa, jotka on pakko saada ravinnosta.
Bataatti
Bataatti sisältää kuitua mutta myös karotenoideja, jotka antavat sille oranssin värin. Makeasta mukulakasvista löytyy myös c-vitamiinia ja kaliumia. Kokeile bataattia esimerkiksi perunan sijasta.
Banaani
Banaani on luonnon oma, tehokas välipala, joka sisältää niin kuitua, B6-vitamiinia kuin kaliumiakin. Joskus kuulee neuvottavan, että painonpudottajan kannattaa syödä banaaneja maltilla, mutta tähän ei ole mitään järkevää perustetta, sillä mikään yksittäinen ruoka ei ole keventäjän kielletyllä listalla. Yksi banaani sisältää noin 100 kcal.
Kurpitsa
Ajankohtainen syysherkku kurpitsa on kuitupitoinen hedelmä, joka sisältää karotenoideja. Kokeile kurpitsaa lisukkeeksi, säilöntään, pastaruokiin tai piirakoihin.
Marjat
Marjojen terveellisyyttä ei voi liikaa hehkuttaa. Marjat sisältävät kuitua, vitamiineja ja lukuisia antioksidantteja. Lisäksi ne ovat vähäkalorisia. Syö marjoja päivittäin lisäämällä niitä esimerkiksi smoothien joukkoon tai puuron päälle.
Lähde: Huffington Post